Vil ha ny nasjonalsang - uten Gud

Sveitserne mener nasjonalhymnen er gammeldags og ekskluderende.

Myn­dig­he­te­ne i Sveits har lyst ut en kon­kur­ran­se i jak­ten på ny na­sjo­nal­sang. Den nå­væ­ren­de na­sjo­nal­hym­nen, som ble kom­po­nert i 1841, har for mange re­fe­ran­ser til Gud og er for gam­mel­dags, iføl­ge of­fent­li­ge tals­menn.

- Det størs­te pro­ble­met er teks­ten, sier pro­sjekt­le­der Lukas Nie­der­ber­ger tilBBC.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vi har et åpent sam­funn som er re­li­giøst nøy­tralt. Denne san­gen er vans­ke­lig, for­kla­rer han.

Bønn og sol­skinn

Den nå­væ­ren­de na­sjo­nal­san­gen, «Trittst im Mor­gen­rot daher» eller«Schweizerpsalm», ble kom­po­nert av cis­ter­ci­en­ser­mun­ken Al­be­rich Zwys­sig i 1841 til en tekst av Leo­n­hard Wi­d­mer. Det sveit­sis­ke For­bunds­rå­det ved­tok i 1961 å bruke san­gen som na­sjo­nal­hym­ne inn­til vi­de­re, og i 1981 fikk den of­fi­si­ell sta­tus.

Teks­ten, som fin­nes både på tysk, ita­li­ensk, fransk og to dia­lek­ter av re­to­ro­mansk, hand­ler blant annet om Gud, bønn, fjell og sol­skinn.

So­li­da­ri­tet

Den nye teks­ten må blant annet inne­hol­de ver­di­er ned­felt i den sveit­sis­ke kon­sti­tu­sjo­nen, som de­mo­kra­ti og so­li­da­ri­tet. Kon­kur­ran­sen be­gyn­ner i ja­nu­ar 2014, i løpet 2015 skal det kåres en vin­ner. Den nye na­sjo­nal­san­gen vil så bli lagt fram for For­bunds­rå­det for god­kjen­ning.

Ny tekst er første­prio­ri­tet, men del­ta­ker­ne kan også kom­po­ne­re en ny me­lo­di om de vil det.

DAGEN