FNs klimapanel samler troppene i Stockholm

Ver­dens­pres­sens blikk ret­tes mot Stock­holm når FNs klima­pa­nel denne uka fer­dig­stil­ler sin nye rap­port om det glo­ba­le kli­ma­et.

Det fire dager lange møtet hvor rap­por­ten skal fer­dig­stil­les, star­ter på München­bryg­ge­ri­et i Stock­holm man­dag klok­ka 10.

I alt 250 de­le­ga­ter fra 110 land og et 50-tall fors­ke­re skal delta, opp­ly­ser kom­mu­ni­ka­sjons­sjef Jo­nat­han Lynn i FNs klima­pa­nel (IPCC).

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Iføl­ge ham kan det bli lange dis­ku­sjo­ner.

- De kan bruke tjue mi­nut­ter på å dis­ku­te­re et komma­tegn, sier Lynn.

Ey­stein Jan­sen, forsk­nings­di­rek­tør ved Bjerk­nes­sen­te­ret for klima­forsk­ning, be­kref­ter at dis­ku­sjo­ne­ne kan bli lang­dry­ge. Han var med da for­ri­ge rap­port ble fer­dig­stilt i 2007.

- Det var en del folk som likte alt­for godt å høre sin egen stem­me og heng­te seg opp i uve­sent­lig­he­ter, for­tel­ler Jan­sen til NTB.

Fre­dag skal rap­por­ten leg­ges fram for of­fent­lig­he­ten. Om lag 170 jour­na­lis­ter har ak­kre­di­tert seg til fram­leg­gel­sen. Det er på­meld­te fra hele ver­den, men de fles­te, 70 mediefolk, kom­mer fra Sve­ri­ge.

Iføl­ge Lynn vil den nye rap­por­ten vil tone­an­gi­ven­de for klima­de­bat­ten i årene som kom­mer.

Det er førs­te del av IPCCs femte ho­ved­rap­port som skal fer­dig­stil­les i Stock­holm. Denne tar for seg det na­tur­vi­ten­ska­pe­li­ge grunn­la­get for klima­pro­ble­me­ne.

(©NTB)

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
FNs klimapanel skylder på menneskelig aktivitet