FNs klimapanel skylder på menneskelig aktivitet

Men­nes­ke­lig virk­som­het er nes­ten helt sik­kert en årsak til klima­end­rin­ger, heter det i FNs klima­pa­nels neste rap­port, som er lek­ket til medie­ne.

Ut­kas­tet til opp­sum­me­ring av rap­por­ten til IPCC av­vi­ser på­stan­der den siste tiden om at tem­po­et i klima­end­rin­ger er gått ned, slik klima­skep­ti­ker­ne hev­der.

«Det er svært sann­syn­lig at men­nes­ke­lig på­virk­ning på kli­ma­et er år­sa­ken til over halv­par­ten av øk­nin­gen i gjen­nom­snitt­lig tem­pe­ra­tur som er ob­ser­vert mel­lom 1951 og 2010,» heter det i et av­snitt av den lek­ke­de rap­por­ten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Det er stor sann­syn­lig­het for at dette har var­met opp ha­ve­ne, smel­tet snø og is, hevet hav­ni­vå­et og ført til end­rin­ger i eks­tre­me vær­ty­per i siste halv­part av for­ri­ge år­hund­re,» heter det vi­de­re i rap­por­ten, som New York Times re­fe­re­rer.

I ver­ste fall kan hav­ni­vå­et stige med nes­ten én meter innen 2100, heter det i rap­por­ten. Det er nok til å skape store pro­ble­mer for mange av ver­dens stor­byer, der hundre­vis av mil­lio­ner men­nes­ker bor.

Verre kon­se­kven­ser

Iføl­ge rap­por­ten vil li­ke­vel opp­var­min­gen mu­li­gens ikke bli så stor som pa­ne­let tid­li­ge­re har fryk­tet, men kon­se­kven­se­ne kan bli verre enn man tid­li­ge­re antok, skri­ver Af­ten­pos­ten.

Stig­ning i hav­ni­vå­et, smel­ting av is, tøf­fe­re eks­trem­vær og andre kon­se­kven­ser ser ut til å skje ras­ke­re og ved la­ve­re tem­pe­ra­tu­rer enn man trod­de før.

Pa­ne­let mener at opp­var­min­gen og klima­end­rin­ge­ne vil fort­set­te i hundre­vis av år, selv om men­nes­ke­ne skul­le greie å stan­se alle våre ut­slipp. Det betyr at mange av end­rin­ge­ne blir ir­re­ver­sib­le.

Pa­ne­let skri­ver at opp­var­min­gen av havet også vil på­vir­ke de store hav­strøm­me­ne, og at det er svært sann­syn­lig at Golf­strøm­men svek­kes med 20-30 pro­sent i løpet av dette år­hund­ret.

Noe av svek­kel­sen vil tro­lig skje al­le­re­de før 2050, og selv om det er lite sann­syn­lig at Golf­strøm­men kol­lap­ser de neste hund­re årene, vil ikke Klima­pa­ne­let ute­luk­ke en slik ut­gang.

Sta­dig sik­re­re

Klima­pa­ne­lets dyst­re kon­klu­sjo­ner er blitt sta­dig sik­re­re gjen­nom de nå fem rap­por­te­ne som er laget. I for­ri­ge rap­port i 2007 het det at det var vel­dig sann­syn­lig (90 pro­sent) at en årsak til klima­end­rin­ge­ne var men­nes­ke­lig virk­som­het. I år sier fors­ker­ne at det er 95 pro­sent sann­syn­lig­het for at vi står bak.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

En tals­mann for klima­pa­ne­let, Jo­nat­han Lynn, un­der­stre­ker at det som er lek­ket, er et ut­kast som fort­satt kan gjen­nom­gå end­rin­ger før den en­de­li­ge rap­por­ten of­fent­lig­gjø­res i Stock­holm neste måned.

FNs klima­pa­nel be­står av flere hund­re fors­ke­re fra hele ver­den. Klima­pa­ne­let ble til­delt No­bels freds­pris sam­men med tid­li­ge­re vise­pre­si­dent Al Gore i 2007.

(©NTB)

Les også
Kirkelige aktører investerer i olje og gass