FN kjemper for de svake mot aids

FN må ta opp kampen med konservative krefter for å få bukt med aidsepidemien. Vi kan ikke nekte noen tilgang til helsehjelp, mener sjefen for UNAIDS, Michel Sidibé.

Lover som gjør ho­mo­fi­le, sex­ar­bei­de­re og sprøyte­nar­ko­ma­ne til kri­mi­nel­le hind­rer kam­pen mot hiv-vi­ru­set.

Disse men­nes­ke­ne blir i prak­sis ute­stengt fra livs­vik­ti­ge til­bud som hiv-tes­ter, pre­ven­sjon og medi­si­ner, på­pe­ker sje­fen for FNs aids­pro­gram. Der­med kan vi­ru­set spre seg vi­de­re.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mye om­talt er Ugan­da, der ho­mo­fi­le nå ri­si­ke­rer livs­tids­straff. Men Sidibé på­pe­ker at dette ikke må gjø­res til et afri­kansk pro­blem.

- Det er 78 land i ver­den som har lover mot ho­mo­fi­le og åtte som til og med har døds­straff, sier han til NTB.

- Vi ser en øken­de kon­ser­va­tis­me i ver­den i dag som kjem­per mot en­hver ny, li­be­ral til­nær­ming til sek­su­ali­tet. Du ser det over alt: i USA, i Midt­østen, i Afri­ka, i La­tin-Ame­ri­ka og i Euro­pa.

FN-top­pen sier at han øns­ker å være en stem­me for de stemme­løse, og leg­ger til:

- I det 21. år­hund­re kan vi ikke ha samme til­nær­ming til sek­su­ali­tet som vi hadde for hund­re år siden, på­pe­ker han.

Til­gang for alle

Sidibé er i Oslo blant annet for å møte uten­riks­mi­nis­ter Børge Bren­de (H) og nors­ke or­ga­ni­sa­sjo­ner som støt­ter kam­pen mot aids. Bren­de sier seg enig i at kam­pen for mi­no­ri­te­ters ret­tig­he­ter er vik­tig for å sikre dem helse­tje­nes­ter.

- Vi må sikre at alle får til­gang til fore­byg­ging, om­sorg og be­hand­ling for hiv, uan­sett kjønn, alder og sek­su­ell led­ning, sier, sier Bren­de til NTB.

- Det ville være synd om vi mis­ter fram­drif­ten når vi har et reelt håp om ef­fek­tivt å be­kjem­pe hiv og aids, sier han, og lover fort­satt støt­te til FN-or­ga­ni­sa­sjo­nen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Norge vil jobbe for nye, am­bi­siø­se mål for å be­kjem­pe syk­dom­men også når FNs tu­sen­års­mål ut­lø­per neste år, vars­ler uten­riks­mi­nis­te­ren.

Loven mot ho­mo­fi­le i Ugan­da førte til dis­ku­sjo­ner om Norge burde stan­se bi­stan­den til lan­det, men Sidibé på­pe­ker at dette ville virke mot sin hen­sikt.

- Det er gras­rot­ar­bei­det, be­ve­gel­se­ne som ar­bei­der for for­and­ring og som vi øns­ker å støt­te, som vil tape, sier han, og ber Norge fort­set­te sam­ar­bei­det med Ugan­da.

- Sam­men­sver­gel­se

Sidi­be sier mange liv kunne vært red­det om man hadde fått bukt med det han kal­ler en sam­men­sver­gel­se av taus­het. Han viser til Midt­østen som ek­sem­pel, der flere land hev­der de ver­ken har ho­mo­fi­le, sex­ar­bei­de­re eller sprøyte­nar­ko­ma­ne.

- Der har vi sett en øk­ning i nye in­fek­sjo­ner på 134 pro­sent på ti år, for­tel­ler Sidibé.

Men nå har UNAIDS klart å få med seg Den ara­bis­ke liga på en stra­te­gi for å stan­se epi­de­mi­en som også om­fat­ter til­tak blant disse grup­pe­ne.

Øko­no­misk ar­gu­ment

Sidibé har tro på at man kan få lov­gi­ve­re til å snu ved å vise til føl­ge­ne av de dis­kri­mi­ne­ren­de lo­ve­ne, både so­si­alt og men­nes­ke­lig.

I mange land er for ek­sem­pel ho­mo­fi­le menn gift med en kvin­ne, men har sex med andre menn i skjul. Blir han hiv­smit­tet, kan han smit­te kona også og barna ri­si­ke­rer å miste begge for­eld­re­ne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vi sam­ar­bei­der også med Ver­dens­ban­ken for å vise de øko­no­mis­ke kon­se­kven­se­ne av å vedta dår­li­ge lover. Det tror jeg er vel­dig vik­tig, sier Sidibé.

Han viser til et lov­for­slag i den ame­ri­kans­ke del­sta­ten Ari­zo­na som ville gitt for­ret­nin­ger og næ­rings­liv rett til å nekte ho­mo­fi­le å hand­le hos dem. Loven ble stan­set, etter at næ­rings­livs­le­de­re hev­det det ville bli en øko­no­misk ka­ta­stro­fe for del­sta­ten.

For Sidibé er det imid­ler­tid men­neske­ret­tig­he­ter og vik­ti­ge prin­sip­per om lik rett til tje­nes­ter som er det vik­tigs­te.

- Dette hand­ler om å gjen­rei­se folks ver­dig­het og gi dem samme rett til tje­nes­ter. Dette er hva aids har lært oss: Når vi ikke er in­klu­de­ren­de, taper vi.

NTB

Les også
Anglikanere i Uganda advarer om brudd