FLYKTER: Folk er allerede skremt av retorikken som brukes i Burundi. De vil ikke vente, de flykter. Foto: Mary Mndeme, Afp, NTB Scanpix.

FN: Burundi sklir ned i voldsspiral

Burundi er særdeles dårlig rustet til å hindre en voldsspiral mellom ulike folkegrupper som i verste fall kan ende i et folkemord slik Rwanda opplevde i 1994, mener FN.

Både FNs høykommissær for menneskerettigheter og USA har de siste dagene varslet at situasjonen i det sentralafrikanske landet er i ferd med å komme helt ut av kontroll.

– Den er dessverre, slik vi ser det, i ferd med å skli nedover en svært stygg skrent, sier Scott Campbell, som leder FNs menneskerettskontor for Sentral- og Vest-Afrika.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han sier også at Burundi har dårligere kapasitet til å hindre et folkemord enn hva Rwanda hadde i 1994 ettersom det verken finnes en FN-styrke eller politiske observatører i landet.

Utenriksminister Børge Brende (H) ber både myndigheter og opposisjon i Burundi være varsomme i sine ytringer.

– Den økende bruken av etnisk betont retorikk gjør en allerede svært vanskelig politisk konflikt enda mer alvorlig, sier han i en pressemelding.

– Mulig FN-intervensjon

Campbell opplyser at FN vurderer hvordan verdenssamfunnet kan gripe inn i tilfelle volden eskalerer.

– FNs sikkerhetsråd ser på hvordan de kan reagere raskt hvis det blir nødvendig å rykke inn med mange soldater for å stanse utviklingen, sier Campbell, som viser til at historien har lært oss at det finnes en «enorm risiko» knyttet til å bli stående passiv uten å gripe inn.

Siden april er 252 personer ifølge FN blitt likvidert og 200.000 har flyktet til naboland som følge av konflikten, som involverer folkegruppene hutu og tutsi, de samme som i nabolandet Rwanda.

Tirsdag ble ytterligere tre personer funnet drept. De hadde hendene bundet og var skutt én gang, ifølge Campbell.

Skremmende retorikk

Også USAs spesialutsending i regionen, Thomas Perriello, er svært bekymret, både på grunn av regjeringens krigshissende språkbruk og volden, som både regjeringsstyrker og opprørsgrupper ifølge USA står bak.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Blant annet har både president Pierre Nkurunziza og en parlamentsleder bedt sine tilhengere «starte jobben» – et uttrykk som i Rwanda var ensbetydende med å organisere massedrap.

Uroen i Burundi begynte i april etter at det ble klart at Nkurunziza ville stille til gjenvalg for en tredje periode, selv om opposisjonen mente at det var i strid med grunnloven. Han vant valget i juli, men valgdeltakelsen skal ha vært svært lav.

Blodig historie

Mens hutuene utgjør 85 prosent av befolkningen, er 14 prosent tutsier. Nkurunziza er hutu og ledet tidligere en opprørsgruppe som kjempet mot det tutsidominerte minoritetsstyret.

Burundi har en særdeles blodig historie, og under en tolv år lang borgerkrig fra 1993 til 2005 ble trolig så mange som 300.000 mennesker drept og 2 millioner drevet på flukt, ifølge FN-tall.

Hatet mot tutsiene knyttes blant annet til at folkegruppen ble favorisert av den tidligere belgiske kolonimakten, og at den derfor kontrollerte hæren og overtok makten ved uavhengigheten i 1962. (©NTB)

(©NTB)

Les også
På flukt fra Afrikas Nord-Korea
Les også
Islamforsker spår tomme moskeer i EuropaRauf Ceylan
Les også
Vitner sier minst 40 omkom i flystyrt i Sør-Sudan
Les også
NMS må kutte arbeid mot omskjæring
Les også
Minst 12 drept i angrep på hotell i Mogadishu