Flyktninger kan ikke straffes for falske papirer

Flyktninger kan ikke straffes for å benytte seg av falske papirer når de flykter til Norge, fastslår Høyesterett .

En kamerunsk statsborger som flyktet til Norge med falske papirer i fjor, har vunnet fram mot Justisdepartementet, skriver Dagbladet onsdag formiddag.

Høyesterett har opphevet utvisningsvedtaket mot mannen med henvisning til FNs flyktningkonvensjon. Flyktningkonvensjonen tar høyde for at det kan være nødvendig å ty til falske papirer for å komme seg til et trygt land.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

60 dagers fengsel

Asylsøkere som raskt fremmer sin asylsøknad og har kommet direkte til Norge, skal ifølge konvensjonen kunne slippe straff for å ha brukt falske papirer.

I saken som Høyesterett behandlet ble den kamerunske asylsøkeren dømt til 60 dagers ubetinget fengsel for å ha brukt et falsk portugisisk oppholdskort sammen med sitt ekte kamerunske pass da han kom til Norge.

Mannen kom fra Moskva der han hadde søkt opphold etter å ha vært fengslet og forfulgt som homofil i sitt hjemland. Men også i Russland ble han forfulgt og hetset for sin homofili.

Søkte asyl raskt nok

Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) har ment norske myndigheter tolker flyktningkonvensjonen for strengt. I den engelske traktatteksten heter det at du må kreve asyl «without delay».

Riksadvokaten har tolket dette som «straks» i sine retningslinjer for hvordan påtalemakten skal håndtere straffbare handlinger i utlendingssaker.

Da den kamerunske statsborgeren i fjor ankom Gardermoen ble han tatt til side i passkontrollen, og han opplyste da etter hvert at han søkte asyl. Høyesterett tok i saken stilling til om mannen søkte asyl så raskt som flyktningkonvensjonen krever, og onsdag kom altså svaret.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Retten har slått fast at Norge bryter Flyktningkonvensjonen, sier juridisk rådgiver i NOAS André Møkkelgjerd til NRK.

Les også
Utvalgt til et nytt liv i Norge
Les også
Slik skal asylpraksisen granskesAsylavtale
Les også
Rekordmange flyktninger i verdenFAKTA om flyktninger i verden 2014
Les også
Over 3.000 utvisningssaker ligger hos UDI
Les også
Solberg får se Italias flyktningdrama
Les også
Sverige bommet på flyktningprognose