Flommen har satt Balkan ti år tilbake

Beograd forbereder seg på to nye flomtopper denne uken. 49 menneskeliv er gått tapt, og ødeleggelsene på Balkan er enorme.

En 12 kilo­me­ter lang mur av sand­sek­ker er byg­get opp langs elve­bred­de­ne i Be­o­grad. Byen lig­ger der elva Sava ren­ner inn i Donau. Selv om vann­stan­den hadde truk­ket seg noe til­ba­ke ons­dag mor­gen, job­bet hjelpe­mann­ska­pe­ne fort­satt på spreng.

Ven­ter nye flom­top­per

- Vi ven­ter nye flom­top­per ons­dag og fre­dag. Der­som vi kla­rer å holde dem unna, kan vi med rette si at vi har be­skyt­tet Be­o­grad, sier bor­ger­mes­ter Sini­sa Mali til ny­hets­by­rå­et AFP.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Også i byen Ora­sje, 15 mil vest for ho­ved­sta­den, er håpet at 6 kilo­me­ter med sand­sek­ker skal for­hind­re yt­ter­li­ge­re øde­leg­gel­ser.

- Sava er fort­satt tru­en­de. Øde­leg­gel­se­ne er så store at det vil ta oss mer enn ti år å komme til­ba­ke, sier Blaz Zupa­ric, en tal­s­per­son for myn­dig­he­te­ne i Ora­sje.

I Ser­bia er 1,6 mil­lio­ner men­nes­ker ram­met. I Bos­nia-Her­cego­vi­na er nes­ten en mil­lion men­nes­ker uten rent drikke­vann. Også i Kroa­tia er mange ram­met.

Bare i Ser­bia er 3.500 kilo­me­ter vei øde­lagt. Myn­dig­he­te­ne i lan­det an­slår at det vil koste rundt 8 mil­li­ar­der nors­ke kro­ner å gjen­opp­byg­ge den øde­lag­te in­fra­struk­tu­ren.

Stan­ser mine­ryd­ding

Norsk Folke­hjelp, som har rundt 130 an­sat­te i Bos­nia-Her­cego­vi­na, har stan­set sitt mine­ryd­dings­ar­beid på Bal­kan og bi­står nå i nød­hjelps­inn­sat­sen. Or­ga­ni­sa­sjo­nen byg­ger blant annet flom­mu­rer og låner ut ut­styr til lo­ka­le myn­dig­he­ter.

- Når van­net har lagt seg vil vi gå til­ba­ke til mine­fel­te­ne for å mar­ke­re dem opp på nytt og fort­set­te ryd­din­gen. Da vil vi også vur­de­re om flom­men har flyt­tet på miner, sier Chris­ti­an Ill­man An­der­sen i Norsk Folke­hjelp til NTB.

Han sier li­ke­vel at or­ga­ni­sa­sjo­nens er­fa­ring fra tid­li­ge­re flom­mer er at store vann­mas­ser over flate om­rå­der ikke flyt­ter på miner, fordi strøm­men ikke er sterk nok.

- Der­som det lig­ger mine­felt langs elve­bred­der, er det ikke uten­ke­lig at van­net kan flyt­te på miner. Vår er­fa­ring fra andre flom­mer er li­ke­vel at pro­ble­me­ne ble mye mind­re enn man fryk­tet. Det er for tid­lig å si noe sik­kert om det nå, sier An­der­sen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Får fram so­li­da­ri­tet

For mange trek­ker øde­leg­gel­se­ne fram vonde min­ner fra kri­ge­ne på 90-tal­let. Pro­gram­le­der Leo Ajkic sier flom­men er det siste Bos­nia tren­ger.

- Jeg var i noen av de flom­ram­me­de om­rå­de­ne for fire år siden. Vi ryd­det miner med TV-ak­sjo­nen. Halv­par­ten av hu­se­ne var ikke bygd fer­dig siden kri­gen. Folk har brukt 20 år på å komme seg etter kri­gen, og nå kom­mer det en flom og øde­leg­ger alt igjen, sier han til NRK.

Li­ke­vel mener flere at flom­men fører til stør­re sam­hold på Bal­kan, til tross for mot­set­nin­ge­ne som fort­satt ek­sis­te­rer i det tid­li­ge­re Ju­go­sla­via.

- Hvis det er noe som får fram håpet i alt dette, så er det so­li­da­ri­te­ten som har duk­ket opp igjen blant fol­ket i det tid­li­ge­re Ju­go­sla­via, skri­ver den bos­nis­ke for­fat­te­ren And­rej Ni­ko­lai­dis i en kom­men­tar for The Guar­di­an.

Nabo­lan­de­ne Mon­te­ne­gro og Mace­do­nia har sendt hjelpe­mann­ska­per. Selv Ko­so­vo har til­budt seg å hjel­pe, til tross for at ver­ken Bos­nia-Her­cego­vi­na eller Ser­bia an­er­kjen­ner dem som land.

- Nok en gang er en ka­ta­stro­fe i tid­li­ge­re Ju­go­sla­via i ny­hets­bil­det. Men denne gan­gen dre­per vi ikke hver­and­re. Vi hjel­per hver­and­re i ste­det, skri­ver han.

(©NTB)

Les også
Over én million bosniere berørt av flommen