Over én million bosniere berørt av flommen

Den voldsomme flommen har også rammet andre deler av Balkan.

47 men­nes­ker er til nå be­kref­tet om­kom­met i flom­men som har ram­met Bos­nia, Ser­bia og Kroa­tia de siste da­ge­ne, men myn­dig­he­te­ne fryk­ter tal­let kan stige.

Flere hund­re tusen men­nes­ker er eva­ku­ert fra hjem­me­ne sine og flere ti­talls lands­byer og byer er iso­lert, etter at fire store elver, der­iblant Donau og Sava, har gått over siden bred­der etter lang­va­rig regn­vær og for­år­sa­ket over­svøm­mel­se og jord- og leir­ras.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bare i Bos­nia-Her­cego­vi­na er 1 mil­lion men­nes­ker, en fire­del av lan­dets be­folk­ning, be­rørt av flom­men og har ikke len­ger til­gang på rent vann.

Iføl­ge re­gje­rin­gen er over 100.000 byg­nin­ger ube­boe­li­ge eller på annen måte ubru­ke­li­ge på grunn av flom­ska­der og over 500.000 men­nes­ker er eva­ku­ert fra hjem­me­ne sine.

- Som under kri­gen

Myn­dig­he­te­ne i lan­det sam­men­lig­ner ka­ta­stro­fen med øde­leg­gel­se­ne under kri­gen, som varte fra 1992 til 1995.

- Kon­se­kven­se­ne er for­fer­de­li­ge, sa den bos­nis­ke uten­riks­mi­nis­te­ren Zlat­ko La­gum­d­zi­ja på en presse­kon­fe­ran­se man­dag.

- De ma­te­ri­el­le øde­leg­gel­se­ne er like store som øde­leg­gel­se­ne under kri­gen, fort­satt han.

- Under kri­gen mis­tet mange alt de eide. Og nå har de nok en gang mis­tet alt, la han til.

I Ser­bia er 25.000 men­nes­ker eva­ku­ert eller har flyk­tet fra hjem­me­ne sine på grunn av over­svøm­mel­se eller jord­ras. I ho­ved­sta­den Be­o­grad job­bet hundre­vis av fri­vil­li­ge man­dag med å fylle og plas­se­re ut sand­sek­ker langs Savas bred­der sam­ti­dig som po­li­ti­et opp­ford­ret folk til å komme med flere sek­ker.

Frykt for syk­dom

Myn­dig­he­te­ne i både Ser­bia og Bos­nia fryk­ter at flom­men og man­gel på rent drikke­vann vil føre til spred­ning av syk­dom­mer som tyfus og he­pa­titt

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Man­dag var vann­stan­den på vei til­ba­ke, men myn­dig­he­te­ne fryk­ter at van­net igjen kan stige.

- Vi sloss for våre inn­byg­ge­res liv. Nå må vi også slåss for å iva­re­ta deres helse. Rent drikke­vann er en ab­so­lutt prio­ri­tet, sier Zelj­ko Ler, som leder helse­ve­se­net i Sa­ra­je­vo.

De høye tem­pe­ra­tu­re­ne i om­rå­det, de døde dyre­ka­dav­re­ne som lig­ger spredt etter flom­men og det for­uren­se­de van­net, gjør at smitte­fa­ren er høy.

Flere land­mi­ner fra bal­kan­kri­gen på 1990-tal­let har også blitt skylt opp på land av flom­van­net. Dette ut­gjør en stor fare for både red­nings­mann­ska­pe­ne og flom­ofre, sier Røde Kors iføl­ge ny­hets­by­rå­et TT.

I Ob­re­no­vac job­ber Ser­bias mi­li­tæ­re på spreng med å holde van­net unna lan­dets størs­te kraft­verk. Kraft­ver­ket for­sy­ner nes­ten halve lan­det med strøm.

Norge gir mil­lio­ner

Norge gir 43 mil­lio­ner kro­ner i hjelp til Bos­nia og Ser­bia.

- Mine tan­ker går til alle som er be­rørt av denne ka­ta­stro­fen, sier uten­riks­mi­nis­ter Børge Bren­de (H) i en presse­mel­ding. Han sier Norge vil kon­sen­tre­re inn­sat­sen om gjen­opp­byg­gings­fa­sen.

- Støt­ten vil gå til gjen­opp­byg­ging av in­sti­tu­sjo­ner og in­fra­struk­tur, blant annet sko­ler, syke­hus, veier og broer som har blitt skadd av flom­men, men deler av støt­ten er satt av til å dekke umid­del­ba­re behov, sier uten­riks­mi­nis­te­ren.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

33 mil­lio­ner kro­ner er satt av til gjen­opp­byg­ging, mens 10 mil­lio­ner kro­ner vil gå til å dekke umid­del­ba­re behov i for­bin­del­se med flom­ka­ta­stro­fen.

(©NTB)