RAMADAN: Muslimer ber en bønn i Bait-un-Nasr-moskeen på Furuset i Oslo. Fastemåneden Ramadan går mot sin slutt. Det hele feires med festdagen Id.

Flere unge enn eldre søker muslimske opplevelser

Dobbelt så mange unge som eldre muslimer søker en åndelig eller religiøs opplevelse i sommer.

Unge muslimer er mer opptatt av å få en åndelig eller religiøs opplevelse i sommer enn eldre muslimer. Det viser tall hentet fra InFact for Dagen.

Av alle som ble stilt spørsmålet - Søker du en åndelig eller religiøs opplevelse i sommer? - svarte 2,4 prosent at de ønsket en muslimsk opplevelse. I aldersgruppen 18 til 29 år var tallet dobbelt så høyt: 5,1 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også: Islamfrykt viser svak tro

Indre ro

– Om det er slik at unge muslimer er mer interessert i åndelige opplevelser i sommer eller ikke, vet jeg ikke. Det er vanskelig å svare på, sier atten år gamle Omar Bandeh, som selv er muslim.

– Jeg kan bare snakke for meg selv, og der er svaret helt klart ja. Jeg er personlig aktiv og søker opplevelse, sier han.

Muslimer rundt omkring i hele verden går nå mot slutten av fastemåneden Ramadan, noe som avsluttes med å feire Id.

– Under Ramadan avstår vi fra mange ting. Man skal ikke tale usannheter eller baksnakke. Hvis man har krefter til det skal man faste: verken spise eller drikke når solen er oppe. Og man skal fokusere på veldedighet og være god mot vår neste. Vi skal helst ikke banne, og hisse oss opp. Man skal be, og man bør søke mer kunnskap om religionen.

Han føler fasten gir ham mye.

– Jeg kjenner en indre ro når jeg gjør dette, og man lærer å sette pris på det alt det gode man har i livet sitt. Man blir et bedre menneske.

Drar på pilegrimsreise

Shoaib Sultan er politiker for Miljøpartiet De grønne og norsk-pakistaner. Han mener at tallene fra undersøkelsen handler om ung idealisme.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Den er lik om man er muslim eller kristen eller jobber for en organisasjon. Unge er generelt mer engasjert, de ønsker å finne svar og utgjøre en forskjell.

Han trekker også frem det faktum at mange unge muslimer drar på den frivillige pilegrimsreisen som kalles «omra» og at dette kan spille inn på tallet i undersøkelsen. Det finnes en obligatorisk pilegrimsreise «hajj» og den gjøres en gang i året, mens omra kan man gjøre når man vil. Mange unge muslimer gjør gjerne det i sommerferien, sier han.

Les også: Hvor er løgnen, Shoaib Sultan?

Mot det absolutte

– Unge muslimer i Norge opplever gjerne sine omgivelser som uoversiktlige og kaotiske, sier Jon Petter Feidal, daglig leder i Frontiers Norge.

– Foreldrene deres vet ikke hvordan de skal forholde seg til det nye landet de er kommet til, og mange synes nok det er vanskelig å oppdra sine barn i Vesten.

Frontiers Norge utruster til tjeneste folk som ønsker å bruke sitt yrke i den muslimske verden, i samarbeid med deres menigheter. Organisasjon har ikke arbeid blant muslimer i Norge, men oppmuntrer de som forbereder seg til tjeneste, så vel som andre kristne, til å engasjere seg blant muslimer, for eksempel gjennom egen menighet.

Feidal mener at i et samfunn hvor «alt er relativt» og grensene for hva som er rett og galt blir utydelige, så vil det radikale, med enkle og klare grenser, ha en appell, kanskje spesielt på rotløse, unge mennesker på søken etter mening og fellesskap.

– Vi lever i en postmoderne verden der «alt er lov». Dette er vanskelig å forholde seg til, og det kan kanskje være forklaringen på at mange unge føler seg utenfor. Mennesket trenger grenser og rammer. Dette er noe av grunnen til at så mange unge søker seg mot det absolutte og eller det ekstreme.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Norsk spørsmål»

– Spørsmålet som stilles i spørreundersøkelsen er også veldig «norsk». I Norge har vi tradisjon for å ha kristne sommerstevner, og sommeren er blitt en høysesong for «åndelige opplevelser». Muslimske innvandrere har ikke denne tradisjonen. Forsøk å sette inn «ramadan» i stedet for «sommer» i spørsmålet - dette er tiden for spesielle åndelige opplevelser for muslimer flest.

Han ser også en tendens til at unge mennesker generelt sett har mye fokus på opplevelse.

– De unge søker seg spesielt mot opplevelser, uten dem føles livet tomt. Generelt sagt er nok eldre mennesker kanskje mer opptatt av kontinuitet og helhet, mens yngre mennesker er mer opptatt av å oppleve ting.

Tallene

Disse svarte JA på spørsmålet: – Har du planer om å oppsøke en åndelig eller religiøs muslimsk opplevelse?

Aldersfordeling:

18 til 29 år: 5,1 prosent

30 til 44 år: 0,7

45 til 64 år: 2,1

Totalt: 2,0 prosent

Region:

Oslo: 3,7 prosent

Østlandet for øvrig: 4,4 prosent

Sør-Norge: 1,1 prosent

Vestlandet: 2,3 prosent

Nord-Norge: 1,0 prosent

Totalt: 2,3 prosent

InFact utførte 16. juni 2015 en spørreundersøkelse for Dagen. 1040 personer over 18 år ble intervjuet. Feilmarginen for totalutvalget er på maksimalt -/+3,0 prosent.

InFact

Les også
Tør ikke si at de er jøderNorsk antisemittisme
Les også
Ingen masseflukt av jøderJøder i Europa
Les også
– Armenerne er et gjenoppstått folkHaigazian universitet
Les også
NLM – for lukket på toppen?
Les også
Livsfarlig tro