Flere hundre rammet av blodig terrorangrep i Kabuls ambassadestrøk

Nok en gang har et voldsomt terrorangrep rammet et vestligdominert område i Kabul. Flere hundre ble drept eller såret da en bombe gikk av i ambassadestrøket. 

Eksplosjonen skjedde onsdag morgen, like ved den sterkt bevoktede tyske ambassaden. Det skal ha vært en lastebil full av sprengstoff som gikk i luften.

Minst 64 personer er drept og 319 såret, opplyste afghanske myndigheter et par timer etter angrepet. Men situasjonen er uoversiktlig og tallene over ofre sprikende.Al Jazeera meldte like etter at om lag 80 personer har mistet livet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Frankrikes Europa-minister Marielle de Sarnez sier til AFP at både den franske og tyske ambassaden fikk materielle skader i den massive eksplosjonen. Men hun har ingen opplysninger om hvorvidt noen i ambassadene ble såret eller drept.

UD: Nordmenn neppe rammet

Bomben var så kraftig at vinduer ble blåst ut én kilometer unna, og flere titall biler ble ødelagt.

Den norske ambassaden ligger i samme område, men UD opplyser til NTB onsdag morgen at det ennå ikke er kommet indikasjoner på at nordmenn er rammet.

Utenriksdepartementet er kjent med angrepet i Kabul og er i kontakt med den norske ambassaden for å få mer informasjon om hendelsen, opplyser UDs pressevaktIngrid Kvammen Ekker til NTB.

Hun understreker at det fortsatt er en tidlig fase.

– Selvmordsbomber

Talsmann for myndighetene, Najib Danish, opplyser at en selvmordsbomber utløste bomben i området Wazir Akbar Khan. Her ligger også presidentpalasset, i tillegg til den rekke vestlige ambassader. Danish sier eksplosjonen var så kraftig at mer enn 30 kjøretøy er helt eller delvis ødelagt.

Det er ikke kjent hva som var målet for angrepet.Taliban varslet for få uker siden at hovedmålet for gruppas såkalte våroffensiv ville være utenlandske styrker.

Kort etter smellet steg svart røyk mot himmelen over byen synlig på lang avstand.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Øyenvitner sier at bygninger flere hundre meter unna fikk dører og vinduer ødelagt, mens AP opplyser at butikker og bygninger så langt unna som en kilometer har fått skader.

– En kjempeeksplosjon ødela akkurat alle vinduer på kontoret vårt, skriver Wall Street Journals journalist Jess Donati påTwitter, med bilder av ødeleggelsene.

Mer utrygt i Kabul

Situasjonen i Kabul har blitt stadig mer utrygg de siste månedene. USA har nå 8.400 soldater i Afghanistan, mens 5.000 kommer fra andre land. Den amerikanske NATO-kommandantenJohn Nicholson har bedtTrump-administrasjonen om flere soldater for å kunne stabilisere situasjonen.

Angrepet onsdag kom nøyaktig fire uker etter at en kraftig bilbombe eksploderte ved en NATO-kolonne i Kabul midt i morgenrushet. Da ble åtte personer drept, de fleste sivile.IS hevdet å stå bak angrepet.

Den ytterliggående jihadistgruppen tok også på seg ansvaret for angrepet mot et militærsykehus i Kabul i mars, der opprørere utkledd som leger drepte leger og pasienter. Ifølge offisielle tall ble rundt 50 personer drept, men andre kilder har hevdet at over 100 mennesker mistet livet.