– Finnes det fortsatt kristne i Iran?

Kaldeisk 
erkebiskop i Teheran, Ramzi Garmou, har sett sin flokk fly til fredeligere marker i Europa og USA. Han treffer mange utenfor Iran som er overrasket over at det finnes kristne i landet.

– Helt siden den islamske revolusjonen har mange kristne emigrert fra Iran, sier han til Dagen.

– USA og Europa har vært destinasjonen. Men for meg handler ikke styrken til en kirke om antall medlemmer. Det handler om kvaliteten på troen og om vitnesbyrdet de troende gir. Kristus sier «vær ikke redde». Vi skal være lys og salt, og på tross av begrensningene vi opplever, vil vi fortsette å være i Iran og være et vitne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Diaspora

Erkebiskopens er mye på farten, han har mange «kirkemedlemmer» utenfor hjemlandet som han har kontakt med og besøker. Rundt 80.000 kaldeiske kristne bor utenfor hjemlandene Irak, Iran og Syria. Den største kontingenten i Europa er i Sverige. Rundt 25.000 kaldeere bor der.

– Hvordan har disse det i Europa?

– Disse kristne forlot hjemlandet sitt, hvor flertallet av befolkningen er muslimer. De reiste for å bo i «kristne land». Men da de kom hit fikk mange av dem sjokk. Tanken de hadde gjort seg om disse «kristne landene» var feil. Kulturen som de møtte opplevdes ikke å være i henhold til kristendommen, sier han.

Eksemplene som abort, homofile ekteskap og andre lover or reguleringer, brøt med slik de kaldeiske flyktningene tolket Bibelen.

– Det var en frihet uten moralsk kompass og verdier. Særlig gjaldt det inne seksualiteten. All hedonismen sjokkerte de orientalske kristne, forteller erkebiskopen.

Mange opplevde den første tiden i Europa som vanskelig.

De unge, og de som vokser opp i Europa, har lettere for å forstå kulturen, sier han.

– Selv om vi får fred og frihet i landet vårt, er jeg usikker på om disse vil returnere. Jeg tror også at blant annet de kaldeiske kristne kan være med å gjøre Europa kristent igjen. Jeg ser en Guds plan med dette, at våre kristne brødre kan bli styrket av vår tilstedeværelse her.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg må også si at mange av lovene og tilbudene som er her i Europa, utdanning, skoler, helsevesen og eldreomsorg, er noe å være glad for. Dette nyter også våre folk godt av.

Politikk

Reformvennlige og moderate politikere sikret seg en brakseier i valget på både ny nasjonalforsamling og såkalt ekspertforsamling i valget i Iran tidligere i år. Torsdag ble det kjent at den ultrakonservative ayatollaenAhmad Jannati ervalgt til ny leder forEkspertforsamlingen i Iran, som holder oppsyn med landets øverste leder og velger hans etterfølger.

Den 89 år gamle sjiapresten er en av få ytterliggående kandidater som klarte å bli gjenvalgt i februar. Han regnes som sterkt antivestlig og er en skarp kritiker av presidentHassan Rouhanis forsøk på å normalisere forholdet til Vesten.

Erkebiskop Garmou håper på at folket i Iran får nyte noen reformer.

– Grunnloven i Iran anerkjenner tre religioner i tillegg til islam. Jødedommen, kristendommen og zoroastrisme. Men vi kan ikke forkynne eller omvende mennesker som søker seg til våre kirker. Innenfor begrensningene får vi altså lov til å være der og virke, sier han.

Erkebiskopen er ganske klar på hva som er årsaken til de mange konfliktene i nabolandene Irak og Syria. Det er USAs invasjon av Irak i 2003.

– Noe av det de gjorde var å oppløse den irakiske hæren. Det åpnet grensene for all slags terrorister.

– Hvordan få slutt på konflikten da? Skal USA bare trekke seg ut?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Nei, men relasjonen mellom USA og landene i Midtøsten må være rettferdig. Det må ikke være én part som utnytter den andre. USA snakker om menneskerettigheter, men knuser mennesker, sier han engasjert.