Fikk nåde i julegave

Snøfall, årets populære julekalender på NRK, endte med at skurken ba om tilgivelse og ble møtt med nåde av julenissen.

Da tilgivelsesscenen ble spilt inn på denne tiden i fjor, begynte flere å gråte, blant demNRKs kameramann, forteller Vidar Magnussen tilDagen. Magnussen spilte rollen som skurken Winter.

– Karakteren fikk en dybde som en vanligvis ikke gir skurker i den type serier. Det var rørende å sette seg inn i situasjonen og spille det. Det er ikke ofte jeg har spilt sånne scener, forteller han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Magnussen legger til at rollen er noe av det mest givende han ha vært med på som skuespiller.

– Karakteren har et helt ekte følelsesliv. Her er det stort blandet med smått.

Da han ble forespeilet rollen, ble det aldri snakket om at Winter var ond, sier Magnussen.

– Det var Winter som kidnappet julenissen. Han gjorde en del onde ting, men egentlig ville han ha orden i Snøfall, men det gikk i ball, sier skuespilleren, komikeren og manusforfatteren.

LES:Fosterforeldre reagerer på årets NRK-julekalender

Magnussen forteller at han ikke hadde følelsen av å spille en ordentlig skurk, men heller en som var god, men gjorde feil valg.

– Det finnes ikke en overflod av onde mennesker. Gjerningene kommer fra et sted. For Winter var det at han var oversett for de egenskapene han hadde, og da vokste en misnøye i ham. Når han attpåtil ble såret da han hadde misforstått og trodd at han skulle bli julenissens lærling, ble det satt i gang en kjedereaksjon som gjorde at han utviklet seg til en ond person. Når han så ble brutalt avslørt av alle, står han igjen med skammen, sier Magnussen.

Skuespilleren medgir at det føltes riktig at Winter skulle kjenne på anger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men det er ikke bare Skurken som ba om tilgivelse i Snøfall. Det samme gjorde julenissen. Trond Høvik, som spilte julenissen Julius, har forståelse for at det var nødvendig:

– Julius er 270 år gammel og har opplevd flere generasjoner i Snøfall. Han kaller sekretæren sin, Winter for Olemann, og har oversett ham, og aldri gitt ham en klapp på skulderen. Når Winter ber om tilgivelse, ser han sine egne feil, sier Høvik til Dagen.

Julenissen sier ikke noe negativt om Winter når han kommer tilbake i posisjon.

Vidar Magnussen har noen tanker om det:

– Julius er godheten selv. Han har sikkert en overordnet god kontroll på alt og forsømmer ingen sånn sett. Men i hans rigide kontrollfreak av en sekretær oppleves det likevel som kaos. Vi snakket om at Julius nok har vært som en far for Winter som har hjulpet ham og trøstet ham når han har vært redd. Det er sterke bånd mellom de to. Historien har fokus på kidnappingen, men det ligger mer der.

Magnussen definerer verdiene i Snøfall som «universelle moralske verdier».

– Hvis du har gjort noe dumt, så starter veien til tilgivelse med å erkjenne det.

Nesten en million mennesker har fulgt Snøfall på NRK i desember.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I en betraktning på bloggen sin, skriver Jarle Mong at når man ser på Snøfall blir man minnet på det man dypest sett er, nemlig et lengtende vesen.

«Serien vekker oss til live. Hagerupene roper til oss at vi ikke er primater men åndsvesener», skriver Mong med henvisning til Hilde, søsteren Hanne og faren Klaus Hagerup som har skrevet manus.

Den tidligere profesjonelle fotballspilleren legger til:

«Mennesket er skapt i Guds bilde og evigheten er utøst i dets hjerte. Det vil aldri som Augustin sier finne hvile før alt er gjenopprettet slik det var tenkt. I Snøfall brettes disse sannhetene ut på vakkert vis».