Fikk en halv million i forlik

Det tidligere misjonærbarnet inngikk forlik og beklager overfor andre misjonærbarn.

«Belastningen for min familie og andre involverte har vært stor nok som det er - slik den også har vært det for misjonsorganisasjonenes omdømme», skriver kvinnen i en pressemelding sendt ut av hennes advokat Øystein Hus.

Drøyt 500 000

Kvinnen som gikk til erstatningssak mot Misjonssambandet og Frikirken etter overgrep og omsorgssvikt på internatet på Taiwan, forklarer nå hvorfor hun inngikk forlik.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ankesaken skulle gått i Gulating lagmannsrett i november. Kvinnen trakk anken mot at misjonsorganisasjonene dekker hennes saksomkostninger.

Generalsekretær Øyvind Åsland i Misjonssambandet opplyser at organisasjonen vil dekke kvinnens saksomkostninger, som en del av forliket.

- Hvor stort er beløpet?

- Det er på drøyt 500.000 kroner, sier Åsland.

«Ikke hensiktsmessig»

Hennes rådgivere mener anken ville hatt «betydelig bedre mulighet til å få gjennomslag i ankeinstansen», skriver hun. Men på grunn av «mange forhold» finner hun det ikke hensiktsmessig å gå videre med saken og viser til den store belastningen saken har vært for henne og andre involverte.

Beklager

Hun er det første tidligere misjonærbarnet som har gått til sivilt søksmål mot misjonsorganisasjoner for forhold knyttet til oppveksten på internatskoler. Saken ble fulgt med stor interesse av andre tidligere misjonærbarn.

I pressemeldingen beklager hun overfor dem.

«Jeg beklager dette overfor de mange misjonærbarn som har opplevd tilsvarende forhold og som har fulgt saken min med stor, personlig interesse», skriver hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Retter søkelys mot misjonen

I forkant av rettssaken i Stavanger tingrett førte flere forsøk på forlik ikke frem. Misjonsorganisasjonene påtok det moralske, men ikke det juridiske ansvaret, for hennes anklager.

Hun retter også søkelyset mot misjonsorganisasjonene.

«Det har vært underlig å oppleve hvor villige organisasjonene har vært til å bruke store midler i sak mot en enkeltperson, etter at de i offentlige erklæringer påtok seg det moralske ansvaret for de belastninger mange misjonærbarn er påført i internat - slik det gikk frem av den store misjonærbarnundersøkelsen».

Utfordrer misjonen

Hun utfordrer misjonsorganisasjonene til å ta sitt selvpålagte moralske ansvar på alvor og samvittighetsfullt følge opp hvert enkelt misjonærbarn.

Hun ønsker ikke å gi ytterligere kommentarer til inngåelse av forlik og avslutning av saken.

DAGEN

Les også
Forlik i misjonærbarnsakenMisjonærbarnsaken
Les også
Smertefullt om misjonærbarn