Faremo: Vi må tåle å se tiggere i gatene

Re­gje­rin­gens tig­ger­plan er klar. Her er tiltakene.

Tigge­for­bud er uak­tu­elt, men det blir melde­plikt og det be­vil­ges ti mil­lio­ner kro­ner til hu­ma­ni­tæ­re akuttil­tak for tig­ge­re. I til­legg skal det bli let­te­re å ut­vi­se EØS-bor­ge­re fra Norge.

- Vi kan ikke forby fat­tig­dom og sult og vi må tåle å se tig­ge­re i ga­te­ne, skri­ver jus­tis­mi­nis­ter Grete Fa­re­mo (Ap) i en kro­nikk i Dag­bla­det tirs­dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fa­re­mo skri­ver at hun for­står folks uro for ut­vik­lin­gen og at vi der­for tren­ger til­tak for å be­gren­se tig­gin­gen.

- Men tig­ger­for­bud er li­ke­vel ikke veien å gå, slår Fa­re­mo fast.

Jus­tis­mi­nis­te­ren be­grun­ner dette med at et for­bud vil ha be­gren­set prak­tisk ef­fekt med mind­re man set­ter inn enor­me res­sur­ser. Dess­uten fjer­ner ikke et for­bud den so­sia­le nøden som er år­sa­ken til tig­gin­gen.

Melde­plikt

- Re­gje­rin­gen leg­ger i dag fram et lov­for­slag som vil gjøre det mulig for kom­mu­ne­ne å be­gren­se tig­gin­gen, ved at po­li­ti­et får ad­gang til å fast­set­te tid og sted for inn­sam­ling av pen­ger. Po­li­ti­et vil få vide full­mak­ter til å sørge for ro og orden. I til­legg inn­fø­res en melde­plikt for penge­inn­sam­le­re. Dette etab­le­rer kon­takt mel­lom po­li­ti­et og tig­ger­ne, og gjør det let­te­re å kon­trol­le­re tig­ger­mil­jø­ene. I flere kom­mu­ner har man opp­nådd po­si­ti­ve re­sul­ta­ter ved bruk av melde­plikt, skri­ver Fa­re­mo.

- Uan­sten­dig

Fa­re­mo mener det rett og slett ikke er an­sten­dig å møte so­si­al nød med straffe­bud, og hun min­ner om hvor­for et en­stem­mig stor­ting opp­he­vet tig­ger­for­bu­det for sju år siden. Be­grun­nel­sen var prin­si­pi­ell: Selve tig­gin­gen ska­der ingen. Der­for bør det ikke være kri­mi­nelt å tigge, selv om mange føler seg brydd av å se tig­ge­re.

- Vi ser et stør­re an­tall tig­ge­re i ga­te­ne nå enn i 2006. Er det i seg selv grunn god nok til at vi ikke skal tåle å se fat­tig­dom? Jeg mener sva­ret er nei, skri­ver Fa­re­mo.

Hun opp­ly­ser vi­de­re at re­gje­rin­gen nå be­vil­ger ti mil­lio­ner kro­ner til å etab­le­re en til­skudds­ord­ning der man kan søke om pen­ger til akuttil­tak for tig­ge­re.

- Be­rør­te kom­mu­ner og ak­tu­el­le or­ga­ni­sa­sjo­ner kan søke om mid­ler til hu­ma­ni­tæ­re akuttil­tak for tig­ge­re - sær­lig for dusj- og toa­lett­fa­si­li­te­ter, skri­ver Fa­re­mo.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Let­te­re å ut­vi­se

Jus­tis- og be­red­skaps­de­par­te­men­tet vil senke ters­ke­len for ut­vis­ning av EØS-bor­ge­re som begår kri­mi­na­li­tet. Re­gje­rin­gen fore­slår der­for å be­vil­ge til sam­men 52,2 mil­lio­ner kro­ner til flere re­tu­rer av per­soner uten lov­lig opp­hold, rask saks­be­hand­ling og bedre IKT-løs­nin­ger i ut­len­dings­for­valt­nin­gen, skri­ver VG.

- Retur av straffe­døm­te skal prio­ri­te­res og vil være et ty­de­lig sig­nal til dem det gjel­der. Så langt i år har Po­li­ti­ets ut­len­dings­en­het sendt ut 100 ru­mens­ke stats­bor­ge­re, hvor­av 87 er straffe­døm­te, sier Grete Fa­re­mo.

Kritiske til tiltakene

Arne Jo­hann­es­sen i Po­li­ti­ets Fel­les­for­bund og Frp-le­der Siv Jen­sen mener re­gje­rin­gens til­taks­pak­ke mot tig­ger­pro­ble­met er nær­mest inn­holds­løs.

- Dette er å skyve pro­ble­met foran seg. Nå vil det bare komme nye strøm­mer av tig­ge­re slik po­li­ti­et har ad­vart mot så sterkt de kan, sier Jen­sen til VG.

Leder Arne Jo­hann­es­sen i Po­li­ti­ets Fel­les­for­bund tvi­ler på om melde­plikt vil være ef­fek­tivt.

- Det er helt åpen­bart at det mest ef­fek­ti­ve til­ta­ket sett fra po­li­ti­ets side er noe helt annet enn det re­gje­rin­gen nå fore­slår, sier Jo­hann­es­sen til VG.

Han har lenge vært en til­hen­ger av et na­sjo­nalt tig­ger­for­bud - slik hele po­liti­eta­ten har etter­lyst, sier han.

Les også
Hun møtte kvinnen bak tiggerkoppen