Får så ørene flagrer for støtte til Trump

Anita Apelthun Sæle jubler over Donald Trumps valgseier. Det vekker både begeistring og bestyrtelse.

«Hvilken natt i Miami. Først vantMarco Rubio. Så vantDonald Trump. Triumf. Dette er seier for barnet i mors mage. Dette er seier for ekteskap mellom mann og kvinne. Dette er en lykkelig dag for Israel. Dette er redningen for amerikansk økonomi og dermed for europeisk økonomi. Gratulerer Amerika. Dette er stort, men det blir ikke lett»,skrev den tidligere stortingsrepresentanten for KrF på Facebook.

For ytringen høster hun både støtteerklæringer og avsky fra flere hundre følgere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«En skulle ikke tro det var mulig å ytre noe slikt, men det er det tydeligvis. Det viser hvor viktig god teologi er, og hvor katastrofalt dårlig teologi kan være. Jeg er skremt»,skriver teologiprofessor Idar Kjølsvik ved Nord universitet.

LEDERARTIKKEL:Når kristne jubler for Trump

Nesegrus beundring

BystyrerepresentantErik Lunde iOslo KrF er også blant dem som reagerer på utspillet fra sin gamle partifelle.

Overfor Dagen understreker Lunde at han forstår at mange har opplevd det krevende å finne en god kandidat i årets presidentvalgkamp.

– Det er ingen tvil om at både Donald Trump og Hillary Clinton har sine sider. Men jeg reagerer litt på den nesegruse beundringen og uforbeholdne gleden over at Trump blir USAs neste president. På meg virker han ikke som en politiker som vil være i stand til å fremme kristne verdier på en god måte, sier han.

– Hvorfor blir debatten om Trump så tilspisset?

– For mange er nok Trump nærmest personifiseringen av en type lederskap som står i grell kontrast til hvordan kristne ledere skal framstå og være. Da blir det vanskelig når noen nærmest løfter ham fram som et ideal.

LES:Takker for Guds nåde

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ser karakterbrist

«Hvor forblindet og inkonsekvent går det an å bli?» spør fylkesvaraordførerTore Askildsen (KrF) i Vest-Agder i en Facebook-kommentar med tilslutning til Lundes kritikk av Sæle.

Tidligere har han vært ordfører i Mandal, daglig leder i Norea Mediemisjon og landsungdomssekretær iNorsk Luthersk Misjonssamband.

– Noen mener at man må se på politikken hans og ikke på uheldige enkeltuttalelser?

– Jeg kan ikke se at det har vært snakk om uheldige enkeltuttalelser, men en gjennomgående trekk ved ham. Et av de mest typiske trekkene ved ham har vært nedlatende holdninger til kvinner, innvandrere og utsatte grupper.

– Hva med at han har lovet å utnevne konservative høyesterettsdommere og gjøre andre ting som er viktig for mange kristne?

– Enkeltsaker kan være bra hos han også, men helhetsinntrykket er likevel så tydelig at jeg ikke kan forstå at de som vil fremme kristne verdier, kan stemme på ham eller gå god for ham på denne måten.

Kritiserer kristne medier

Sammen med ektemann og sjefredaktørFinn Jarle Sæle oppholder hun seg for tiden i Florida. Dagen oppnådde ikke kontakt med henne før deadline i går. I en kommentarartikkel på nettsidene til Norge Idag understreker Sæle at hun ikke tror kristne amerikanere liker Trumps adferd «i en del tilfeller», men stemte på ham fordi de vil ha forandring og vil ha tilbake «det kristne Amerika de kjente».

Politisk kommentatorTrine Overå Hansen i Norge Idag slutter seg til kollegaens vurderinger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg opplever at vi i Norge lever i en boble med veldig ensrettede medier. Til og med de såkalte kristne mediene er med i den samme ensrettingen, sier Hansen til Dagen.

LES OGSÅ:Evangelisk rekordoppslutning om Trump

Hun savner mediedekning som gir mer innsikt i hva vanlige amerikanere er opptatt av og hvordan de opplever hverdagen.

– Mange ser med håp på Trump fordi han kanskje kan få fart på økonomien igjen, sier hun.

Vekter verdisaker

Hansen understreker at hun ikke støtter alle uttalelsene til Trump, men mener at det er politikken hans man først og fremst må vurdere. Særlig framhever hun håpet om at han vil utpeke konservative dommere tilHøyesterett og løftene om støtte tilIsrael.

– For meg er det helt ufattelig at kristne kan gå inn for Hillary Clinton med hennes radikale abortpolitikk, sier Hansen.

– Jeg kjenner veldig mange kristne som er glade for at Trump ble valgt. Når noen går sterkt ut imot ham, viser det noe om hva man forstår av amerikansk politikk, eventuelt hva man vektlegger når det gjelder verdisakene.

– Mange Trump-kritikere mener han med sin adferd vil gjøre det mer akseptabelt å mobbe og krenke andre mennesker. Deler du denne bekymringen?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det har vært en valgkamp med mye skittkasting fra begge sider. Voksne folk burde selvsagt være forbilder for barn og unge og ikke hetse hverandre. Det ser vi også at den nye førstedamen,Melania Trump, tar til orde for.

LES MER:

Trumps kristne alibi

Trump vurderer å søke råd hos Bill Clinton