Får ikke spørre om samlivsform

I Nord-Hålogaland 
bispedømme har man vedtatt at det ikke er tillatt å vektlegge samlivsform i ansettelser.

«Samlivsform kan bli etterspurt og vektlagt» er en vanlig formulering i stillingsutlysninger iDen norske kirke. Men i Nord-Hålogaland bispedømme er det ikke lenger tillatt å etterspørre eller vektlegge samlivsform.

«Samlivsform kan bli etterspurt og vektlagt», skal ikke forekomme, heter det i vedtaket bispedømmerådet fattet 6. juni i år.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Av bispedømmerådets elleve medlemmer er seks av dem aktive iÅpen folkekirke, og har dermed flertall.

– Da vi fattet dette vedtaket var det ikke bare flertall, de fleste var enige i formuleringen, presiserer bispedømmerådsleder Kai Krogh.

Umulig posisjon?

– Dere har vedtatt at samlivsform ikke skal vektlegges i ansettelser. Vil det si at man ikke kan si nei til å ansette en kvalifisert søker som lever i homofilt samliv?

– Ja. Min tolkning av vedtaket er at det som ikke står i annonsen kan det heller ikke spørres om, sier Krogh.

Ifølge Arbeidsmiljøloven kan man ikke forskjellsbehandle søkere på bakgrunn av seksuell orientering. Men trossamfunnene har hatt unntak fra dette punktet i lovverket.

– Etter mitt syn gir dette unntaket et rom for å diskriminere. Vi har valgt å ikke diskriminere, sier Krogh.

– Men vil ikke det være en umulig posisjon for en konservativ, som jo nettopp vil vektlegge samlivsform i en ansettelse?

– I bispedømmerådet har vi ulike meninger, fra konservative til mindre konservative. Da får diskusjonen forløpe, og vi ansetter ut fra avstemningen, sier Krogh.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hva om det blir konservativt flertall. Vil bispedømmerådet da ansette i strid med sitt eget vedtak?

– Det er ikke en problemstilling hos oss. Her er det liberalt flertall, sier bispedømmerådslederen.

Favoriserer liberalt syn

I Nord-Hålogaland er detOlav Øygard som er biskop. På spørsmålet om vedtaket i bispedømmerådet er i strid med standpunktet om at det skal finnes to likestilte syn i kirken, svarer biskopen:

– Bispedømmerådet er ikke overordnet biskopen. Biskopen vigsler til tjeneste den biskopen mener kan bli vigslet, sier Øygard.

– Men du vil ikke kunne overprøve ansettelser?

– Jeg kan ikke overprøve en ansettelse, men jeg kan avgjøre om jeg vil ordinere et menneske eller ikke. Hvis det er en person som lever slik mange av oss mener er feil, vil jeg kunne la være å vigsle, sier Øygard.

– Vil du kunne hindre at en allerede ordinert prest som lever i homofilt samliv blir ansatt i ditt bispedømme?

– Nei, det vil jeg ikke kunne hindre.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Nå har bispedømmerådet vedtatt at man ikke kan ta hensyn til samlivsform i ansettelser. På hvilken måte er dette i tråd med at man skal ha to likestilte syn i kirken? Favoriseres ikke det liberale synet her?

– Jo, vedtaket favoriserer det liberale synet fordi man ikke kan la være å ansette en søker på grunn av dens samlivsform. Men det er likevel rom for ulike syn i kirken. Vi ansetter folk med ulike syn på samliv, sier Øygard.

Flertallet bestemmer

Selv om vedtaket slår fast at man ikke skal legge vekt på søkers samlivsform er det likevel flertallet som til sist bestemmer. Skulle det bli et konservativt flertall i Nord-Hålogaland må man ansette på tross av vedtaket.

– Det er bispedømmerådet som bestemmer om det er saklig og nødvendig å vektlegge samlivsform ved tilsetting eller ikke, sier Ole Inge Bekkelund, avdelingsdirektør i Kirkerådet.

Han er en av dem som meisler ut kirkeordningen i Den norske kirke.

– Bispedømmerådet ansetter på bakgrunn av kandidater som er foreslått av et innstillingsråd. Men de kan også velge andre kandidater. Til syvende og sist er det flertallet i bispedømmerådet som bestemmer hvem som ansettes, sier Bekkelund.

– Kjenner du til lignende vedtak i Kirke-Norge?

– Nei, men vi regner med at dette diskuteres i de ulike bispedømmerådene, sier avdelingsdirektøren.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også: