Får ikke snakke med Thorkildsen

Inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen angriper gjerne Den katolske kirkes syn på kvinnerettigheter, men tar seg ikke tid til å møte biskopen deres.

Tirs­dag møtte ut­vik­lings­mi­nis­ter Heik­ki Holm­ås (SV) den ka­tols­ke bis­ko­pen i Oslo for å snak­ke om kvin­ners ret­tig­he­ter, abort og ho­mo­fi­li.

Bis­ko­pen skal ha hatt møter med flere stats­rå­der tid­li­ge­re, men har ikke fått møte bar­ne-, like­stil­lings- og in­klu­de­rings­mi­nis­ter Inga Marte Thor­kild­sen (SV).

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- I mot­set­ning til Holm­ås har hun ikke vil­let snak­ke med meg, hev­der bis­kop Bernt Eids­vig over­for Dagen.

Fel­les sat­sings­om­rå­der

10. ja­nu­ar tok Den ka­tols­ke kirke og deres bi­stands­or­ga­ni­sa­sjon Ca­ri­tas kon­takt med Thor­kild­sens de­par­te­men­tet for å få en sam­ta­le med stats­rå­den.

Kir­ken øns­ket å pre­sen­te­re sitt ar­beid for like­stil­ling og in­te­gre­ring i Norge, blant annet et in­for­ma­sjons­sen­ter for ar­beids­inn­vand­re­re. Det er over 200 na­sjo­na­li­te­ter re­pre­sen­tert i kir­ken.

- Siden in­te­gre­ring og mang­fold er hen­nes kom­pe­tanse­om­rå­der, hadde jeg et håp om at ar­bei­det vårt skul­le in­ter­es­se­re henne, sier Eids­vig.

- Al­li­an­se med Iran

Men det ble aldri noe møte med Thor­kild­sen. De­par­te­men­tet fore­slo først å sette opp en av­ta­le i april, men trakk til­bu­det.

«Stats­rå­den har en vel­dig pres­set ka­len­der og må dess­ver­re takke nei til et møte med bis­ko­pen i denne om­gang», fikk bis­ko­pen til svar.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I ste­det ble det et møte med stats­sek­re­tær Ahmad Gha­ni­zadeh fre­dag 8. mars, noe Eids­vig ka­rak­te­ri­se­rer som «po­si­tivt». Der tok bis­ko­pen også opp Thor­kild­sens an­grep på Va­ti­ka­net noen få dager tid­li­ge­re.

- Va­ti­ka­net har en helt annen agen­da enn å brin­ge kvin­ners ret­tig­he­ter fram­over. Pave­mak­ten går i al­li­an­se med re­ak­sjo­næ­re sta­ter som Iran, sa hun til VG før hun reis­te til FNs kvinne­kom­mi­sjon.

Thor­kild­sen raste mot pave­mak­ten og om­tal­te Va­ti­ka­net som «hyk­le­risk i møte med vold mot kvin­ner».

- Uopp­lyst om kir­ken

- En sam­men­lig­ning med Iran er det ikke så mye hjelp i. Det er slikt du sier når du ikke snak­ker med noen, sier Eids­vig.

Han tol­ker Thor­kild­sen slik at hun ikke øns­ker å møte ham som re­pre­sen­tant for Den ka­tols­ke kirke.

- Hvis det er hen­nes hold­ning, står kan­skje hun også nær Iran, sier bis­ko­pen.

- Jeg opp­le­ver at hun har behov for litt in­for­ma­sjon, og den vil jeg gjer­ne bidra med. Det er ikke di­rek­te lurt å være uopp­lyst om kir­ken når man går ut i of­fent­lig­he­ten med ster­ke ut­ta­lel­ser, sier han.

Ingen besøksrett
Eids­vig un­der­stre­ker at han kan ha mis­for­stått sig­na­le­ne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Ingen har krav på å se stats­rå­den, men hun kom med en del nokså uny­an­ser­te ut­ta­lel­ser om kir­ken i of­fent­lig­he­ten. Både for hen­nes og vår skyld vil vi ha en sam­ta­le som kan ny­an­se­re til­væ­rel­sen litt på dette punk­tet.

- Hadde tett pro­gram

- Hvor­dan rea­ge­rer du på kri­tik­ken fra Thor­kild­sen?

- Jeg blir litt opp­gitt. Jeg prø­ver å for­stå hvor­dan hun ten­ker, men kan ikke med min beste vilje for­stå at dette har noe med vir­ke­lig­he­ten å gjøre.

Bis­ko­pen av­vi­ser at re­gje­rin­gen eller de­par­te­men­tet ge­ne­relt be­hand­ler Den ka­tols­ke kirke dår­lig.

- Dette er hel­ler et unn­tak, sier han.

Dagen har ikke fått Thor­kild­sen i tale. Bar­ne-, like­stil­lings- og in­klu­de­rings­de­par­te­men­tet for­kla­rer si­tua­sjo­nen slik i en e-post:

«De­par­te­men­tet og po­li­tisk le­del­se var opp­tatt av å få til et møte med bis­kop Bernt Eids­vig. Stats­rå­den hadde dess­ver­re ikke an­led­ning på grunn av tett pro­gram, men stats­sek­re­tær Ahmad Gha­ni­zadeh hadde et godt og kon­struk­tivt møte med bis­ko­pen den 8. mars.»

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De­par­te­men­tet un­der­stre­ker at «nors­ke myn­dig­he­ter skil­ler klart mel­lom Va­ti­ka­net og ka­to­lik­ker (Den ka­tols­ke kirke)». Dagen

Regjeringens kritikk av Vatikanet

Statsråd Inga Marte Thorkildsen gikk til angrep på Vatikanet i mars for å motarbeide det internasjonale arbeidet for kvinners rettigheter rundt seksualitet og helse.

Utviklingsminister Heikki Holmås gjentok kritikken i mildere ordelag denne uken.

Biskop i Den katolske kirke, Bernt Eidsvig, avviser kritikken. Han mener at abortinngrep ikke er en rettighet, og at kondomer ikke alltid er løsningen. Han peker på at kirken gjør mye annet for å bedre kvinners rettigheter.

Les også
- Prevensjon er ikke løsningen