- Prevensjon er ikke løsningen

Biskop Bernt Eidsvig møtte utviklingsminister Heikki Holmås for å snakke om kvinner og homofiles rettigheter.

Møtet fant sted tirsdag, i Uten­riks­de­par­te­men­tets byg­ning ved Slot­tet i Oslo.

Det er bis­kop Bernt Eids­vig Oslo ka­tols­ke bispe­døm­me som har tatt ini­tia­tiv til å møte ut­vik­lings­mi­nis­te­ren.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Bis­ko­pen øns­ket å møte han både for å si at han på sett og vis ikke kjen­ner seg igjen i be­skri­vel­sen av Va­ti­ka­net og Den ka­tols­ke kir­ken som Heik­ki (Holm­ås, journ.anm) kom­mer med, men også for å klar­gjø­re vårt syn, opp­ly­ser sier Ing­rid Ro­sendorf Joys, sam­funns­kon­takt i Den ka­tols­ke kirke, til Dagen.

Ho­mo­flagg i Va­ti­ka­net

Bak­grun­nen er ut­vik­lings­mi­nis­ter Heik­ki Holm­ås (SV) sitt møte med Va­ti­ka­net man­dag 17. juni.

Der vif­tet han smi­len­de med ho­mo­flag­get og ba «ka­to­lik­ke­ne ned­leg­ge sin mot­stand mot ho­mo­fi­les ret­tig­he­ter og men­nes­kers til­gang til pre­ven­sjon og tryg­ge abor­ter», iføl­ge sv.no. I til­legg tok han opp ned­rust­ning, hiv/aids og fat­tig­dom.

Etter­på opp­ford­ret han nors­ke ka­to­lik­ker til å en­ga­sje­re seg i disse sa­ke­ne.

- Vi vil komme på banen i disse spørs­må­le­ne, sier bis­kop Bernt Eids­vig til Dagen før han går i møtet med Holm­ås.

- Jeg vil mane til for­sik­tig­het med å tro at til­gang til pre­ven­sjon er løs­nin­gen, sier han, og viser til spørs­mål om abort og hiv/aids.

Ueni­ge

Joys mener at Den ka­tols­ke kir­ken og Norge sam­ar­bei­der godt på flere om­rå­der, både for ned­rust­ning, atom­bom­ber og kla­se­bombe­kon­ven­sjo­nen.

- Når det gjel­der det å ønske tryg­ge svan­ger­skap for kvin­ner og selv­sagt be­kjem­pe hiv, er Norge og Den ka­tols­ke kirke på linje. Va­ti­ka­net også, for så vidt. Men vi har ulike inn­gangs­por­ter til det.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- I for­hold til pre­ven­sjon?

- Først og fremst når det gjel­der abort. Den ka­tols­ke kirke trek­ker kon­se­kven­sen av at livet star­ter ved unn­fan­gel­sen. Det er vans­ke­lig å for­sva­re abort, men jeg tror både Holm­ås og vi kan enes om øns­ket om å ha fær­rest mulig abor­ter, sier Joys.

- Ka­tolsk bremse­kloss

Da ut­vik­lings­mi­nis­te­ren var i Va­ti­ka­net om­tal­te han Den ka­tols­ke kir­ken som en «bremse­kloss for ret­tig­he­te­ne til kvin­ner og sek­su­el­le mi­no­ri­te­ter».

- Jeg er be­kym­ret over at Va­ti­ka­net vel­ger å gi høy prio­ri­tet til å jobbe imot dette. Deres hold­nin­ger når ut til 1,2 mil­li­ar­der men­nes­ker ver­den over. Jeg er også be­kym­ret over at Va­ti­ka­net al­li­e­rer seg med svært kon­ser­va­ti­ve land som Iran i disse spørs­må­le­ne, sa Holm­ås iføl­ge Uten­riks­de­par­te­men­tets nett­side.

Va­ti­ka­nets uten­riks­mi­nis­ter un­der­stre­ket at men­neske­ret­tig­he­ter gjel­der for alle og at vold og dis­kri­mi­ne­ring ikke bør to­le­re­res. Sam­ti­dig pekte han på at ho­mo­fi­li anses å være synd.

I mars gikk SV-stats­råd Inga Marte Thor­kild­sen hardt ut mot Va­ti­ka­net, like før hun møtte i FNs Kvinne­kom­mi­sjon.

- Va­ti­ka­net har en helt annen agen­da enn å brin­ge kvin­ners ret­tig­he­ter fram­over. Pave­mak­ten går i al­li­an­se med re­ak­sjo­næ­re sta­ter som Iran, sa hun til VG.

DAGEN

Artikkelen fortsetter under annonsen.