Få kirkeasylanter igjen i Norge

Minst seks voksne og ett barn er i kirkeasyl i Norge.

Den fers­kes­te kirke­asy­lan­ten i lan­det er en rus­sisk kvin­ne med et barn som har gått i kirke­asyl i Slette­bak­ken kirke i Ber­gen. Det skjed­de i slut­ten av april.

Den irans­ke kvin­nen Maria Sadeg­hi er den som har sit­tet lengst i kirke­asyl i Norge. Hun søkte til­flukt i Bap­tist­kir­ken i Trond­heim i no­vem­ber 2005. En av hen­nes støtte­spil­le­re er tid­li­ge­re pas­tor Arn­finn Aan­dal.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Maria fikk like før påske sitt ni­en­de av­slag på opp­hold i Norge. Hel­ler ikke denne gang er det opp­gitt noen be­grun­nel­se, og det re­fe­re­res til tid­li­ge­re av­slag. Vi har pro­te­stert og sendt en ny anke til myn­dig­he­te­ne, for­tel­ler Aan­dal til Dagen.

Han rea­ge­rer kraf­tig på at hen­nes sak ikke blir be­hand­let på en skik­ke­lig måte.

Aan­dal leg­ger ikke skjul på at det som hend­te i Kris­tian­sand, da po­li­ti­et ryk­ket inn i Fi­ladel­fias lo­ka­ler og tok med seg en iransk kvin­ne, har skapt en mer usik­ker si­tua­sjon for kirke­asy­lan­ter.

- Vi fryk­ter at det kan komme en bølge der po­li­ti­et gri­per inn, og blir vel­dig skuf­fet om dette skjer. Da har ikke vi noen mid­ler til å sette oss opp mot po­li­tet. Men jeg vil gjer­ne gi ros til po­li­ti­et i Trond­heim. De har opp­trådt på en kor­rekt og kon­struk­tiv måte, og har re­spekt for kirke­asyl, sier Arn­finn Aan­dal.

Den tid­li­ge­re pas­to­ren har inn­trykk av at An­ders Anund­sen er ute etter å vise musk­ler, og gjøre ting som ikke tid­li­ge­re jus­tis­mi­nist­re har gjort.

- Han går til feil per­soner når han tar kirke­asy­lan­ter, som er de sva­kes­te blant de svake, sier Aan­dal.

Døve­kir­ken

Ek­te­pa­ret Zoya og Gen­nadij Sta­se­vitsj fra Hvi­te-Russ­land har sit­tet i kirke­asyl i Døve­kir­ken i Oslo siden pås­ken 2009. Like lenge har søs­ken­pa­ret Jele­na og Bog­dan Ge­ra­si­m­ov fra Russ­land ven­tet. De har søkt ly i Pinse­kir­ken i Stok­mark­nes i Nord­land.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I Lille­strøm kirke har det siden ok­to­ber 2012 sit­tet en fa­mi­lie med seks barn fra Dage­stan i kirke­asyl. 4. mai flyt­tet Alpi og Arsen Iljas­ov og barna til en lei­lig­het uten­for kir­ken i på­ven­te av at deres sak skal opp til ny be­hand­ling. De har fått en fore­lø­pig ut­set­tel­se og har der­for for­latt kirke­byg­get.

DAGEN

Les også
- Kirkeasyl kan ikke vare lengeKirkeasyl