Få jemenitter flykter fra krigsherjet hjemland

De sivile lidelsene er enorme som følge av den brutale krigen i Jemen. Men de fleste av de 170.000 menneskene som har flyktet fra landet, er utlendinger.

2,4 millioner mennesker er drevet på flukt internt i landet, og man hadde kanskje ventet at den enorme humanitære krisen i det lutfattige Jemen ville utløst en større flyktningstrøm ut av landet.

Borgerkrigen ble kraftig forverret for snart ett år siden da Saudi-Arabia og allierte land gikk til krig mot Jemens lokale Houthi-opprørere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De fleste av flyktningene fra Jemen har dratt over Bab al-Mandeb-stredet til de afrikanske landene Djibouti, Etiopia, Somalia og Sudan. Brorparten av de 170.000 er ikke jemenitter, men tilbakevendende flyktninger eller andre utlendinger.

Vanskelige fluktveier

FN anslår at ytterligere 167.000 mennesker forlater Jemen i løpet av 2016.

Det lutfattige landet ligger klemt mellom hav og ørken og deler bare landegrense med Oman og Saudi-Arabia. Flyavganger er i beste fall uregelmessige, og det finnes ingen enkle fluktveier for jemenitter som ikke vil risikere livet i skrøpelige båter til Afrika.

– Alle tenker på å dra, men hvordan og hvor? spør Nisma al-Ozebi, en 21 år gammel ingeniørstudent fra Aden.

Hun lengter etter å studere i Europa, men vil ikke forlate hjemlandet for å leve som flyktning.

Mangler midler

Jemenittiske arbeidsinnvandrere har tradisjonelt ikke vært tilbøyelig til å reise stort lenger enn til Saudi-Arabia, forteller Mogib Abdullah, som er jemenittisk talsmann for FNs høykommissær for flyktninger UNHCR.

Han beskriver dessuten sine landsmenn som kulturelt motvillige til å bli flyktninger. Mange anser en flukt til Europa som svært vanskelig.

– Folk har faktisk ikke mot, midler eller ressurser til å gjøre det, sier Abdullah til Reuters.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

320.000 underernærte barn

– De er fanget, og de kommer til å fortsette å være fanget, inntil partene i krigen anerkjenner at jemenitter fortjener et bedre og fredelig liv i eget land, tilføyer FN-talsmannen.

Krigen rammet befolkningen på 26 millioner i det fattige landet på brutalt vis. Fire av fem jemenitter trenger internasjonal hjelp, og minst 320.000 barn under fem år er alvorlig underernært, ifølge FN.

FNs konservative anslag er at 6.000 mennesker er blitt drept siden Saudi-Arabias militærallianse grep inn med luftangrep, bakkestyrker og en sjøblokade i mars i fjor.

– Døden venter

Rundt halvparten av ofrene er sivile.

– Du føler at døden venter overalt. Saudiarabiske fly i lufta, houthier, bilbomber og kamper på bakken. Jemenittiske liv føles veldig billige, sier 27 år gamle Kholood al-Absi fra hovedstaden Sana.

Hun drømmer om å reise bort fra krigen, men sier det er «bedre å dø hjemme enn langt borte».

Samtidig er det lite som tyder på at krigen vil ta slutt med det første. Saudi-Arabia har ikke innkassert noen betydelige seiere mot Houthi-militsen, på tross av koalisjonens overlegne styrke.

IS og al-Qaida

Ekstremistgrupper som al-Qaida og IS har på sin side nytt godt av kaoset, noe som har skapt bekymring hos Saudi-Arabias viktigste våpenleverandører – USA, Storbritannia og Frankrike.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vestlige allierte gir bred militær støtte til Riyadhs krig i Jemen, på tross av det et FN-panel har beskrevet som «omfattende og systematiske angrep mot sivile mål».

Kritikere anklager USA og allierte for å ofre sivile jemenitter for å sikre lukrative våpenavtaler med Golfstatene og forsøke å dempe Saudi-Arabias sinne over Vestens tilnærming til Iran. (©NTB)