EUs utenrikssjef Federica Mogherini. Hun er nå på en tre dager lang reise i Midtøsten og besøkte fredag Jerusalem. REUTERS / François Lenoir / NTB scanpix

EUs utenrikssjef til voldspreget Jerusalem

Samtidig som EUs nye utenrikssjef Federica Mogherini besøkte Øst-Jerusalem fredag, var det nye sammenstøt mellom palestinere og israelske sikkerhetsstyrker.

Mogherini, som er på sitt første besøk i Jerusalem etter at hun tok over som EUs utenrikssjef, advarte mot at mer vold er i vente mellom palestinerne og israelerne hvis ikke fredsprosessen snart kommer på rett kjøl.

Mogherini ankom Jerusalem samme dag som Israel utplasserte over 1.300 politifolk i urolige Øst-Jerusalem. Samtidig fikk palestinske menn under 35 år forbud mot å delta i den ukentlige fredagsbønnen i al-Aqsa-moskeen i gamlebyen i frykt for nye sammenstøt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det haster

– Hvis vi ikke beveger oss framover på den politiske fronten, risikerer vi å sige ned i vold igjen. Derfor mener jeg det haster med å bevege seg framover mot dialog, sa Mogherini, da hun holdt pressekonferanse sammen med Israels utenriksminister Avigdor Lieberman fredag

Også utenriksminister Børge Brende (H) er svært bekymret over den tilspissede situasjonen. Øst-Jerusalem har vært preget av gatekamper og vold som følge av konflikten rundt Haram al-Sharif, plassen jødene kaller Tempelhøyden. Området er hellig både for jøder og muslimer, og Brende ber partene respektere hverandres tro og hellige steder.

Stein og tåregass

Øst-Jerusalem har de siste dagene vært preget av gatekamper og vold. Fredag var det, for tredje dag på rad, voldelige sammenstøt i den palestinske flyktningleiren Shuafat i byen. Palestinske ungdommer tente på bildekk og kastet stein mot politiet, som svarte med å skyte tåregassgranater mot ungdommene.

Israel har den siste tiden opplevd to tilfeller av at palestinere har drept og skadd tilfeldige fotgjengere ved å kjøre dem ned. I tillegg er en ytterliggående jødisk aktivist skutt og drept på åpen gate av en motorsyklist.

Jordansk protest

Jordan har reagert sterkt på Israels håndtering av konflikten rundt al-Aqsa-moskeen og kalte denne uken hjem sin ambassadør fra Tel Aviv i protest. Landet har også tatt opp saken i FNs sikkerhetsråd.

Siden lenge før Israel okkuperte Vestbredden, inkludert Øst-Jerusalem, har Jordan hatt overoppsynet med de muslimske hellige stedene i gamlebyen.

Ordningen ble også nedfelt i fredsavtalen fra 1994 mellom de to landene, og Israel har alltid respektert ordningen.

I et forsøk på å roe ned flere ukers uro, har Netanyahu lovet Jordan at reglene om bruken av Haram al-Sharif ikke skal endres. Jøder får slippe inn på plassen, men de får ikke lov til å be ved siden av al-Aqsa-moskeen. (©NTB)

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Fatah rammet av eksplosjoner på Gazastripen
Les også
Enda en person død etter terrorangrep