EU og USA forbereder sanksjoner mot Russland

Mens lederne på Krim formelt søker om å bli en del av Russland, holder EU-lederne et møte hvor det er ventet at det blir vedtatt sanksjoner Russlands regjering.

For­hol­det mel­lom Russ­land og Ves­ten er spent etter at folke­av­stem­nin­gen på Krim ble gjen­nom­ført tross pro­tes­ter fra USA og euro­pe­is­ke land.

Det of­fi­si­el­le, en­de­li­ge re­sul­ta­tet av av­stem­nin­gen skal leg­ges fram man­dag mor­gen. Fore­lø­pi­ge re­sul­ta­ter viser at over 95 pro­sent sa ja til å inn­lem­me Krim-halv­øya i Russ­land, iføl­ge valg­kom­mi­sjo­nen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Re­gio­nal­for­sam­lin­gen på Krim hol­der der­etter et eks­tra­or­di­nært møte for å vedta en for­mell an­mod­ning om å få bli en del av Russ­land. En de­le­ga­sjon fra Krim skal be­sø­ke Mosk­va i løpet av man­da­gen.

- Et hån

Sam­ti­dig møtes EUs uten­riks­mi­nist­re i Brus­sel, hvor det er ven­tet at de vil vedta sank­sjo­ner mot Russ­land i pro­test mot lan­dets hånd­te­ring av Ukrai­na-kon­flik­ten.

- Folke­av­stem­nin­gen på Krim er et hån mot ekte de­mo­kra­tis­ke prin­sip­per, sa Stor­bri­tan­nias uten­riks­mi­nis­ter Wil­liam Hague søn­dag.

USAs pre­si­dent Ba­rack Obama drøf­tet søn­dag Ukrai­na-kri­sen med sin rus­sis­ke kol­le­ga Vla­di­mir Putin i en te­le­fon­sam­ta­le.

Obama fram­holdt at Russ­land har kren­ket Ukrai­nas su­ve­re­ni­tet, og det er ven­tet at også USA vil inn­føre sank­sjo­ner ret­tet mot rus­sis­ke tje­neste­menn man­dag.

Putin mener på sin side at folke­av­stem­nin­gen på Krim er helt lov­lig. I sam­ta­len med Obama gjen­tok han på­stan­de­ne om at den rus­sisk­ta­len­de be­folk­nin­gen i Ukrai­na ut­set­tes for vold og over­grep, og at Ukrai­nas re­gje­ring ikke gjør nok for å stan­se dette.

Jubel i Se­vasto­pol

I byen Se­vasto­pol på Krim fei­ret pro­rus­sis­ke inn­byg­ge­re mens stem­me­ne fra folke­av­stem­nin­gen ble talt opp.

Minst 5.000 men­nes­ker var sam­let ved havna i byen søn­dag kveld. Her ble det ar­ran­gert kon­sert med Pu­tins fa­vo­ritt­band Lubeh.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ju­be­len sto i him­mel­ta­ket, og tak­fas­te rop om Se­vasto­pol og Russ­land ble frem­ført igjen og igjen. Noen send­te av gårde ki­ne­sis­ke lyk­ter med bloms­ter, mens andre fikk malt rus­sis­ke flagg i an­sik­tet og skål­te for det de mener kan bli en ly­se­re fram­tid.

- Jeg føler meg rus­sisk, og det føles fan­tas­tisk, sa Vik­to­ria Niamt­sjen­ko (29), som fei­ret sam­men med en grup­pe ven­ner.

Mange som til­hø­rer folke­grup­pen Krim-tar­ta­re­ne, valg­te å boi­kot­te folke­av­stem­nin­gen. Kri­ti­ke­re mener re­sul­ta­tet ble pre­get av at et stort an­tall rus­sis­ke sol­da­ter har vært ut­plas­sert på Krim de siste ukene.

(©NTB)

Les også
Unison fordømmelse av Russland etter folkeavstemning