EU-landene når kompromiss om Tyrkia

EU-landenes utenriksministere er blitt enige om en delvis stans i Tyrkias medlemskapsforhandlinger.

Utenriksministerne satt i samtaler i Brussel hele dagen mandag for å diskutere om EU skal bremse eller legge Tyrkias medlemskapsforhandlinger på is som straff for at landet ikke har innfridd EUs krav.

Etter møtet bekreftet både EUs finske formannskap og flere av utenriksministerne at det er oppnådd enighet om å godta hovedtrekkene i EU-kommisjonens kompromissforslag i saken.

Det innebærer at åtte av de 35 såkalte forhandlingskapitlene ikke skal åpnes før Tyrkias strid med Kypros er løst. Og ingen av kapitlene skal lukkes eller fullføres.

Kompromiss

Avgjørelsen kommer etter at Tyrkia gjentatte ganger har nektet å møte EUs krav om å åpne landets havner og flyplasser for skip og fly fra Kypros.

Tyrkia anerkjenner nemlig ikke Kypros, som ble medlem av EU i 2004. Tyrkia anerkjenner kun den selverklærte tyrkiskkypriotiske regjeringen nord på den delte øya.

I tiden framover vil EU-kommisjonen lage årlige rapporter om Tyrkia for å undersøke hvorvidt landet har gjort framskritt i forhold til EUs krav. Finlands utenriksminister Erkki Toumioja, som ledet forhandlingene, omtaler enigheten som et typisk kompromiss.

? Noen mener det ble for hardt, og andre mener det ble for mykt. Men når meningsforskjellene mellom medlemslandene tas i betraktning, måtte det nødvendigvis bli et kompromiss, sa han etter møtet.

? Det viktigste er at ingen sår tvil om at Tyrkia kan bli medlem hvis landet fyller kravene, la han til.

Tvilte på enighet

En beslutning om å bremse eller stanse Tyrkias EU-forhandlinger krever enstemmighet blant EU-landene. Derfor var det en rekke politikere og diplomater som mandag tvilte på at landene ville greie å bli enige på utenriksministernivå.

? Meningene til de europeiske medlemslandene er for ulike, selv om de har nærmet seg, sa Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier til TV-stasjonen ARD.
Forrige uke luftet Tyrkia muligheten for å åpne en stor havn for kypriotisk skipstrafikk, men dette var ikke godt nok for det finske EU-formannskapet og ikke minst Kypros selv.

Delte meninger

EU-landene har fram til nå vært delt i synet på EU-kommisjonens løsningsforslag. Land som Storbritannia, Sverige, Spania, Italia og Estland har ønsket en mykere linje fra EU og gått inn for at forhandlingene blir frosset på færre områder.
Andre land, som Østerrike, Frankrike og Hellas har tatt til orde for en tøffere linje. Det har også Kypros gjort.

Finland, som har EU-formannskapet fram til årsskiftet, har støttet EU-kommisjonens forslag.

I et innlegg i avisen International Herald Tribune mandag advarte Tyrkias utenriksminister, Abdullah Gul, EU mot å ta en beslutning som kan endre hele forholdet mellom EU og Tyrkia.

©NTB