Ett hån mot overgrepsbarna

Med forsvarer Tor Erling Staffs grove uttalelser vedrørende «lommemannens» omgang med mindreårige barn, har disse barna på nytt blitt ofre for voksnes manglende respekt for dem. Respekt for at de skal få være barn og at de skal få slippe å utsettes for vold, overgrep eller annen krenkelse utført av voksne.

Ingen kan vel egentlig sette seg inn i hvilke følelser, sår og smerter disse

overgrepsbarna må leve med hver dag. Heller ikke klarer vi å føle den redselen og fortvilelsen de må ha følt under og etter overgrepene.

Det er å håpe at de fleste har turt å fortelle om de overgrepene de har blitt utsatt for og at de gjennom dette har fått den best tenkelige hjelp og støtte fra familie, venner og det offentlige hjelpesystemet. Selv ikke Staffs såkalte beklagelse søndag kveld er å regne som en oppreisning. Man kan ikke beklage for så å ikke ville trekke tilbake sine tidligere uttalelser samtidig, slik Staff prøver.

Som samfunn må vi stille opp bak disse hjelpeløse barna som har opplevd vold, overgrep eller trusler. Vi må sammen vise at vi ikke aksepterer overgrep eller utsagn som bagatelliserer overgrep mot uskyldige barn.

Et sentralt spørsmål som nå melder seg hos oss, er hvordan de kommunale instanser står seg i forhold til å møte denne typen barn. Har vi systemer som er gode nok? Tar vi barna og deres utsagn på alvor? Og får de riktig hjelp og rask nok hjelp?

Bør vi som lokale eller sentrale myndigheter gå nye veier eller lage nye virkemidler i kampen for barns rettigheter og rettssikkerhet.

Flere sentrale samfunnsaktører har gått sterkt ut mot Staffs uttalelser. Vi stiller oss bak Barneombudet i utsagnet om at Staff er skyldig i å nedverdige og på nytt gjøre overgrep mot disse barna på nytt. Må vi alle i 2008 stå sammen i kampen for et tryggere og varmere samfunn å vokse opp i for alle barn og unge.

Thor Erik Forsberg,

bystyremedlem for Arbeiderpartiet i Sarpsborg

Ole Henrik Grønn,

bystyremedlem for Kristelig Folkeparti i Sarpsborg