Erna Solberg: - Utrolig trist

- Nel­son Man­de­la var en av vår tids ab­so­lutt størs­te po­li­ti­ke­re, kan­skje den aller størs­te. Han var et sym­bol for vel­dig mange av oss gjen­nom ar­bei­det han har gjort.

Stats­mi­nis­ter Erna Sol­berg (H) mot­tok bud­ska­pet om Nel­son Man­de­las bort­gang med sorg. Han var tro­lig den størs­te po­li­ti­ke­ren i vår tid, sier hun.

- Dette var en utro­lig trist nyhet. Nel­son Man­de­la var en av vår tids ab­so­lutt størs­te po­li­ti­ke­re, kan­skje den aller størs­te. Han var et sym­bol for vel­dig mange av oss gjen­nom ar­bei­det han har gjort. Han har vært en utro­lig dyk­tig leder i Sør-Afri­ka, han har hatt en evne til å hand­le i et lang­va­rig per­spek­tiv, og han hadde en per­son­lig ut­strå­ling og egen­ska­per som innga til­lit. Han hadde utro­lig ka­ris­ma og gjen­nom­fø­rings­kraft, sier Sol­berg til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sol­berg job­bet tid­li­ge­re med anti­apart­heid-ar­beid. Hun be­søk­te i sin tid en ung­doms­leir i Tan­za­nia. I lei­ren møtte hun sør­afri­kans­ke ung­dom­mer på flukt fra apart­heid­re­gi­met.

- In­spi­ra­sjo­nen han var for mange sør­afri­kans­ke ung­dom­mer, opp­fat­tet jeg som helt utro­lig. Ikke minst hele tan­ken om for­soning, sier Sol­berg.

Hun leg­ger vekt på at Man­de­la i sitt ar­beid skap­te for­soning frem­for å for­dy­pe kon­flik­ter, og mener at Norge var en vik­tig støtte­funk­sjon for ham.

- Han selv un­der­stre­ket at Norge hadde en spe­si­ell rolle i for­hold til anti­apart­heid-ar­beid, sier Sol­berg.

Les også
Stoltenberg: Mandela utrettet flere livsverk i ett liv
Les også
Kong Harald: - Nelson Mandela har vært et forbilde for meg