Enorm, eldgammel grav funnet i Hellas

Arkeologer har gravd ut en enorm, eldgammel grav i Hellas. To sfinkser og veggmalerier er blant det som er funnet i graven, som antas å være 2.300 år gammel.

Det opplyser greske myndigheter tirsdag. Funnet er gjort i den greske regionen Makedonia, nordøst i landet.

Graven ses på som en viktig oppdagelse fra den tidlige hellenistiske perioden i gresk historie. En tjenestemann fra kulturdepartementet sier imidlertid at det så langt ikke er bevis som knytter graven til Aleksander den store, som døde i år 323 før Kristus etter et felttog gjennom Midtøsten, Asia og den nordøstlige delen av Afrika.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Graven, som ligger 10 mil nordøst for Thessaloniki, er ifølge myndighetene den største oldtidsgraven som er oppdaget i Hellas.

Utgravningen startet i 2012. I slutten av måneden regner arkeologene med at de kan gå inn i graven og kanskje finne ut hvem som er gravlagt der.

– Det ser ut til å være graven til en fremstående makedoner, sa en annen tjenestemann i det greske kulturdepartementet, som vil være anonym. Aleksander den store døde i Babylonia, i det som i dag er Irak, og det er så langt ikke kjent hvor han er gravlagt.

De to sfinksene som er funnet, ser ut til å vokte inngangen til graven, og en 4,5 meter bred vei leder inn i den. Graven er omkranset av en 497 meter lang marmormur. Ekspertene tror at en 5 meter høy løvestatue som tidligere er funnet i nærheten, en gang har stått på graven.

– Det er klart at vi står overfor et spesielt viktig funn, sa Hellas' statsminister Antonis Samaras da han tirsdag besøkte stedet.