Evangelisten Emanuel Minos døde natt til lørdag. Han ble 88 år gammel. Foto: Dagen-arkiv.

– En stor Herrens general har fått hjemlov

Mange har fått sterke møter og god undervisning av pinseevangelist Emanuel Minos. Lørdag 15. november døde han, 89 år gammel. Les minneordene her.

– En stor Herrens general har fått hjemlov. Og jeg er personlig veldig takknemlig fordi jeg en årrekke fikk ha personlig fellesskap med denne Herrens tjener og hans kjære kone Åse, skriver TV-evangelist Jan Hanvold i en kommentar på Dagen.no.

Les: Emanuel Minos er død

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Evangelisten hadde hatt kreft i en årrekke, og ble lagt inn på sykehus med lungebetennelse fredag. Han døde natt til lørdag 15. november, 89 år gammel.

Hanvold og Minos har arbeidet sammen ved flere anledninger, sist da de samarbeidet om et tv-program som handlet om Minos liv og pinsebevegelsens historie.

– Emanuel stilte alltid opp for Visjon Norge. Han var venn med de utstøtte, og hadde venner både i det høykirkelige og lavkirkelige. Han var den siste av de store pinnsehøvdingene som hadde kontakt med TB. Barratt og første generasjon pinsevenner. Jeg så takknemlig til Herren for hans personlige vennskap og hans åpenhet angående viktige spørsmål. Vi hadde håpet at han fortsatt ville være iblant oss og skulle lage nye programmer om den store pinseteologen Toralf Gilbrant. Men det ble det ingenting av. Men vi fikk laget 6 program om hans liv og pinsebevegelsens historie. Vi lyser fred over hans minne, skriver Hanvold.

Se predikantens siste tale her

– Den største etter Barrat

Finn Henrik Friis Larsen, en nær bekjent av Minos sin familie, forteller Dagen at Emanuel Minos hadde både sin kone og de tre barna hos seg på dødsleiet.

– De fikk ta det siste farvel sammen, sier han.

Friis Larsen påpeker at Minos hadde en fantastisk inngang i alle sammenhenger og var en elsket fellesmøte-taler i kirker.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Han har utvilsomt vært den største evangelist og predikant i Pinsebevegelsen etter Barrat, sier familievennen.

Han legger til at det var fulle hus overalt hvor Emanuel Minos kom.

– Det var to ting som var veldig viktig for ham. Det første var at mennesker skulle bli frelst. Det andre var at en skulle gjøre seg rede fordi Jesus kommer.

Leste bibelen på tre språk

Friis Larsens kone, Solveig, reiste på vekkelsesmøter med Minos i fem år på syttitallet. Han selv var med i helgene.

– Det var fantastisk! Han var så utrolig ærlig i sin forkynnelse og hadde nød for mennesker som vi sjelden ser. Han var også vidåpen for alle troende samtidig som han var en ekte pinsevenn. «Vi er åpne for alle, men er strenge mot vår egne i teologi og forståelse av Guds ord», skal han ha sagt i følge Friis Larsen, som mener Minos ville holde på den pinseteologi og forståelse av Guds ord som både Lewi Petrus og T.B. Barrat hadde tatt med til Skandinavia.

I tillegg til ærligheten og troskapen mot Guds ord, er bønnelivet til Emanuel Minos det Friis Larsen vil trekke frem. Han forteller at det alltid lå stabler av bibler, oppslagsverk og andre bøker på stuebordet hans, og at Emanuel og Aase Minos leste minst ett kapittel av Bibelen på engelsk, tysk og norsk daglig for å kunne se helheten i de ulike oversettelser og for å holde språkene vedlike.

– Han levde det han forkynte og var en typisk vekkelsespredikant. Han var elsket av alle troende, uansett trossamfunn og bakgrunn. Det blir et stort savn i norsk kristenhet, men vi er takknemlige for en Herrens stridsmann som nå er gått hjem, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vennskap og tjeneste

Mange har i løpet av morgentimene lørdag, lagt ut kommentarer og fortalt om opplevelsene de delte med Minos før hans død på dagen.no. Minneordene strømmer på fra både venner, kjente og ukjente.

– Meldingen om Minos død ble meddelt oss av hans kjære Åse. Vi takker for mangeårig personlig vennskap mellom våre familier, og mest for den rike tjenteste Minos hadde som forkynner. Hele Norden ble berørt av den profetiske og bibeltro evangelisten. Vi takker og ber for familien i denne sorgens tid, skriver Laila og David Østby.

David Østby er er tidligere pastor i Pinsebevegelsen og i Filadelfiakirken Oslo, der Emanuel Minos var medlem like siden Thomas B. Barrat ledet menigheten. Han har fulgt familien på nært hold i mange år, og fikk melding om dødsfallet på morgenen i dag.

– Emanuel Minos hadde en tjeneste som strakk seg over to generasjoner, og hadde en forkynnerradius for hele Norden. Han var jo unik, fordi han begynte å forkynne allerede da han var fem år. Da sto han på en skammel i Sverige og forkynte om Jesu gjenkomst.

Nordens Billy Graham

Minos ble født i Kongo, men ble adoptert av den norske misjonærfamilien Gunnerius Tollefsen, opplyser Østby.

– Etter hvert ble han så norsk som noen kunne være. Han hadde noe av orientens følelses- og fortellerglede, i kombinasjon med en norsk tenkning og språkutvikling. Ingen tenkte noe annet enn at han var en nordmann med mørk hud.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Minos var først og fremst en forkynner i Pinsebevegelsen, og omtalte seg selv som evangelist. Han ble av mange kalt «Nordens Billy Graham».

– Han var en folketaler av dimensjoner og samlet alltid store folkemasser rundt sin prekestol. Som forkynner var han vedig bibelforankret og sa hele tiden at han trodde på Bibelens inspirasjon og på dens budskap. Han forkynte til omvendelse og frelse, samtidig som han hadde en profetisk dimensjon og var en veldig sterk Israel-venn. Han snakket mye om at vi levde i endetiden, og hans sentrale budskap var at Jesus kommer igjen.

Venner og kollegaer

Østby har hatt et kollegialt fellesskap med Minos, men også en vennskapelig relasjon. De to familiene kjenner hverandre godt, og barna er venner i dag. Siste gang Østby var i kontakt med Minos, var for et par uker siden.

– Jeg ringte familien i uken som var og fikk melding med hilsen og takk for forbønn. Vi har etter forholdene vært mye sammen, og hadde også kontakt da han talte på Østerbo for siste gang i sommer. Det var vel det siste store forkynneroppdraget han hadde, mener han.

– Er det et spesielt minne om Emanuel Minos du vil dele?

– Det er så mange, så det er vanskelig å nevne ett. Minos hadde en veldig ansvarsfølelse for de kristne fellestiltakene våre. Han samlet inn store summer for flere kristne aviser og for Hedmarktoppen folkehøgskole. Gjennom disse innsamlingene reddet han flere av de store prosjektene våre i en økonomisk krisetid. Jeg vet ikke hvor mange millioner han samlet inn, men det dreier seg om mange penger. Et vitnesbyrd om det ansvaret han følte for Guds rike, sier Østby.

Les flere reaksjoner på Dagens Facebook-side

Artikkelen fortsetter under annonsen.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hva har Emanuel Minos betydd for deg?

Er det taler eller hendelser du husker spesielt godt?

Del gjerne din historie i kommentarfeltet nedenfor.

Les også
Emanuel Minos er dødEmanuel Minos (1925-2014)