En klem smeltet KrF i vinmonopolstriden

Paal Andre Grinderuds personlige historie gjør inntrykk på Kristelig Folkeparti. Nå snur partiet i saken om åpne Vinmonopol på julaften.

Re­gje­rin­gen får ikke støt­te av KrF til å åpne vin­mono­po­le­ne på jul­af­ten. Det er klart etter et møte mel­lom de­mon­stran­ten Paal Andre Grin­de­rud og KrFs helse­po­li­tis­ke tals­kvin­ne Olaug Bolle­stad uten­for Stor­tin­get fredag.

- Du er hel ved, sier Paal- Andre Grin­de­rud til Olaug Bolle­stad og gir henne en klem.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dette var før han viste at hun ville få snudd par­ti­et i for­sla­get om åpne Vin­mono­pol på jul­af­ten, men etter at re­pre­sen­tan­ten fra Ro­ga­land hadde sagt at hun ville høre med stor­tings­grup­pa om mu­lig­he­te­ne for fri­stil­ling av re­pre­sen­tan­te­ne. Selv ville hun nem­lig strek­ke seg langt for å ikke stem­me for for­sla­get fra re­gje­rin­gen frem­for­hand­let om å holde åpent på de så­kal­te af­te­ne­ne, det vil si påske­af­ten, pinse­af­ten, nytt­års­af­ten og jul­af­ten.

Bolle­stad hadde tatt turen ut på ple­nen foran stor­tin­get for å møte de­mon­stran­ten Grin­de­rud.

Etter møtet fikk Dagen be­skjed fra Bolle­stad om at KrF nå li­ke­vel ikke vil støt­te åpne Vin­mono­pol på jul­af­ten.

- I den saken må Høyre og Frp finne støt­te et annet sted, sier hun.

- Gjel­der det alle af­te­ne­ne eller bare jul­af­ten?

- I for­hold til de andre da­ge­ne har vi ikke kon­klu­dert. Jul­af­ten står i en sær­stil­ling, sier hun.

Sym­bol­dag

Som Grin­de­rud for­tal­te i Dagen i går vil han de­mon­stre­re uten­for Stor­tin­get helt til han får et løfte fra helse­mi­nis­ter Bent Høie om fort­satt steng­te pol på jul­af­ten. Han mener denne dagen burde bli en sym­bol­dag for alle barn som sli­ter med al­ko­ho­li­ser­te for­eld­re og at Vin­mono­po­let der­med burde holde stengt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Klart bud­skap

Møtet mel­lom Grin­de­rud, Bolle­stad og Per Olaf Lund­tei­gen fra Sen­ter­par­ti­et ble sterkt. Grin­de­rud er klar på at han ikke hadde ven­tet annen po­li­tikk fra Frem­skritts­par­ti­et, men at KrF, som fa­mi­lie- og so­sial­par­ti, er de som svi­ker hvis de går med på åpne pol på jul­af­ten.

- Hvis dere stem­mer for dette for­sla­get, Bolle­stad, så er dere så usym­pa­tis­ke og råtne at jeg aldri kan stem­me på dere igjen. Ei hel­ler an­be­fa­le andre å gjøre det.

Grin­de­rud for­tel­ler at han mange jul­af­te­ner i barn­dom­men følte seg som «gut­ten med svo­vel­stik­ke­ne».

- Jul­af­ten da jeg var 13 gikk jeg ut å lette etter moren min. Jeg kik­ket inn gjen­nom vin­du­ene til folk fordi jeg tenk­te hun kan­skje hadde tatt inn et sted. Det samme gjor­de jeg da jeg var 12, og da fant jeg henne. Det gjor­de jeg ikke denne gan­gen. Jeg gikk hjem, og skrud­de av kom­fy­ren med jule­ma­ten. Den var det bare å kaste, for­tel­ler han.

Han min­ner om at halv­par­ten av barn som vokser opp i al­ko­ho­li­ser­te hjem selv blir al­ko­ho­li­ke­re

Bolle­stad gav ty­de­lig sig­na­ler om at hun var enig med Grin­de­rud. Hun sig­na­li­se­rer også at hun vil be grup­pa om å fri­stil­le re­pre­sen­tan­te­ne. Dette var altså før par­ti­et gikk i mot å støt­te for­sla­get.

- For KrF, i for­hand­lin­ge­ne med Høyre og Frp, var det vik­tig at Vin­mono­po­let - som al­ko­hol­po­li­tisk virke­mid­del - lå fast. Dette ble ut­ford­ret og vi sa at vi kunne se på mu­lig­he­te­ne for å ha åpne pol på af­te­ne­ne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hard­kjør

Bolle­stad ble kjørt av Grin­de­rud på om hun ikke i ste­det kunne følge sin egen over­be­vis­ning.

- Er det et dik­ta­tur der inne, spur­te han og pekte på Stor­tin­get.

Dette gav Sps Per Olaf Lun­de­tei­gen vann på mølla. Han trakk frem seg selv og parti­fel­len Kjer­sti Toppe som po­li­ti­ke­re som ikke gikk på kom­pro­miss.

- Vi spør ikke stor­tings­grup­pa når en sak bry­ter med vår sam­vit­tig­het, sa han.

Nå snud­de altså KrF etter møtet med Grin­de­rud. Bolle­stad gav ham også løfte om at hun skul­le få til et møte mel­lom stor­tings­grup­pa og ham, hvor han kunne legge frem sine syns­punk­ter.

For­sla­get om åpent pol på jul­af­ten kan fort­satt li­ke­vel bli ved­tatt med støt­te fra Ar­bei­der­par­ti­et eller Venst­re.

DAGEN

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Regjeringens alkoholpolitikk

Regjeringen foreslo i revidert nasjonal budsjett å endre reglene for taxfree-kjøp, slik at alkoholkvoten vil øke for de som ikke kjøper tobakk.

Regjeringen foreslår også å utvide åpningstidene til Vinmonopolet.

I regjeringserklæringen åpner de for at gårder som driver med småskala produksjon kan reklamere for dette og dele ut smaksprøver.

Les også
Aksjonerer for stengte vinmonopol på julaftenRegjeringens alkoholpolitikk