Aksjonerer for stengte vinmonopol på julaften

Paal Andre Grinderud vil ha julaften som symboldag for alle barn som sliter med alkoholiserte foreldre. Da bør Vinmonopolet fortsatt holde stengt den dagen.

Han trod­de han hadde gått av som tals­mann for barn av al­ko­ho­li­ser­te for­eld­re.

Han trod­de i hvert fall han aldri skul­le tren­ge å de­mon­stre­re. Men nå ak­sjo­ne­rer Paal Andre Grin­de­rud. Fra og med i dag og så lenge saken er uløst, skal han stå foran Stor­tin­get med en pla­kat.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hans bud­skap; la jul­af­ten bli en sym­bol­dag for alle barna som sli­ter med al­ko­ho­li­ser­te for­eld­re. Hold Vin­mono­po­let stengt. Han skal stå der uten å rope og skri­ke, bare mane til po­li­ti­ker­nes hjer­ter, dele ut løpe­sed­ler og snak­ke med folk.

Po­li­ti­ker­ne må gjer­ne ta turen bort­om, men da må de ha gode ar­gu­men­ter for hvor­for de vil åpne for ut­vi­det al­ko­hol­salg på jul­af­ten.

- Jeg lå hjem­me i senga mi og ba til Gud. Jeg tror på Gud, nem­lig. Jeg ba «kjære Gud! Hva skal jeg gjøre?» Da fikk jeg teks­ten til pla­ka­ten min plut­se­lig rett inn i hodet, ler Grin­de­rud.

På pla­ka­ten ber han helse­mi­nis­ter Bent Høie om én dag - jul­af­ten. Det står vi­de­re at det gjer­ne må sel­ges al­ko­hol 364 dager i året, men at jul­af­ten bør bli en sym­bol­dag.

Svik

Etter at han lan­ser­te sin kam­pan­je, har han fått masse støt­te på so­sia­le medi­er. Grin­de­rud øns­ker med sin ak­sjon å vekke stor­tings­fler­tal­let mot for­sla­get fra re­gje­rin­gen om at Vin­mono­po­let skal ha åpent på «aft­ne­ne», der­iblant jul­af­ten.

- Det er sik­kert fler­tall for å skjer­me jul­af­ten, men det blir ikke un­der­søkt. Par­ti­ene i po­si­sjon er bare opp­tatt av av­ta­len de skrev under på Sund­vol­len, men hvor er hjer­te­ne deres? Jeg har et greit liv nå, men jeg min­nes opp­veks­ten min ukent­lig. Jeg kan leve med det, jeg gjør dette for de som ikke kan.

- Det er ikke nød­ven­dig for po­li­ti­ker­ne å være i tenke­bok­sen len­ger, her må det vises med­men­nes­ke­lig­het. Hvis KrF støt­ter re­gje­rin­gen i dette, blir jeg fryk­te­lig skuf­fa og sinna. De må ta seg sam­men, el­lers er de til salgs, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ingen god sak

Olaug Bolle­stad i KrF sier hun ikke synes dette er noen god sak.

- Ut­gangs­punk­tet er at dette ikke er en sak vi synes er okay. Det er vik­tig for oss, slik det står i Sund­vol­len-av­ta­len, at ho­ved­lin­je­ne i al­ko­hol­po­li­tik­ken skal ligge fast, sier hun.

Bolle­stad leg­ger til at saken nå er ute på hø­ring.

- Der sier Vin­mono­po­let, rus-or­ga­ni­sa­sjo­ner og in­stan­ser som job­ber med barn at å legge opp til økte åp­nings­ti­der er en dår­lig ide. Re­gje­rin­gen er jo opp­tatt av at man skal lytte til hø­rin­ger. Jeg reg­ner med at det skjer i denne saken også, sier hun.

Lands­kjent

Grin­de­rud er blitt lands­kjent for sin åpen­het rundt det å vokse opp i et al­ko­ho­li­sert hjem. Moren slet med av­hen­gig­het og Paal Andre strakk seg len­ger enn barn skal i for­hold til for­eld­re­ne. Han ble vok­sen­per­sonen. Om­sorg­s­vik­ten var stor. Og jul­af­ten var den ver­ste dagen av dem alle.

- Barn med al­ko­ho­li­ser­te for­eld­re opp­le­ver vonde dager året rundt, men jul­af­ten er spe­si­ell. Den ene jul­af­ten hvor jeg ble red­det av en nabo, gjor­de at jeg ikke druk­net meg i bek­ken. Jeg levde lenge på den jul­af­te­nen hvor na­bo­en tok meg inn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Halv­par­ten av dem som kom­mer fra al­ko­ho­li­ker­hjem blir selv al­ko­ho­li­ke­re. Jeg har vært hel­dig, men ikke alle i min fa­mi­lie slapp unna av­hen­gig­he­ten selv.

Ar­gu­men­te­ne om at det er vik­tig å hegne om pol-ord­nin­gen, lev­ner ikke Grin­de­rud mye sub­stans.

- Det kan være snakk om fire timer åp­nings­tid på jul­af­ten. Jeg tror ikke at det set­ter hele ord­nin­gen i fare.

Grin­de­rud sier han ikke kom­mer til å gi seg. Han skal ak­sjo­ne­re lenge.

DAGEN

Regjeringens alkoholpolitikk

Regjeringen foreslo i revidert nasjonal budsjett å endre reglene for taxfree-kjøp, slik at alkoholkvoten vil øke for de som ikke kjøper tobakk.

Regjeringen foreslår også å utvide åpningstidene til Vinmonopolet.

I regjeringserklæringen åpner de for at gårder som driver med småskala produksjon kan reklamere for dette og dele ut smaksprøver.