Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan leverer sin stemmeseddel i et valglokale i Istanbul. Når opptellingen nærmer seg slutten søndag kveld ser det imidlertid ut til at Erdogan kan miste flertallsmakten. Foto: Murad Sezer / Reuters / NTB scanpix

Elendig valg for Tyrkias regjerende parti

Foreløpige opptellinger etter valget i Tyrkia viser at president Recep Tayyip Erdogans parti ikke får nok støtte til å innføre sterkere presidentstyre.

En talsperson for det regjerende Rettferds- og utviklingspartiet (AKP) sier til Reuters at resultatene så langt tyder på at partiet mister flertallsmakten og at det eventuelt ligger an til en mindretallsregjering.

Foreløpige resultater

AKP har fått nærmere 42 prosent av stemmene til ny nasjonalforsamling, viser opptellingen når nærmere 90 prosent av stemmene er telt, ifølge resultatbørsen på tyrkisk CNN søndag kveld. Det kurdiske Folkets Demokratiske Parti (HDP) lå an til 12 prosent av stemmene. Det største opposisjonspartiet Det republikanske folkepartiet (CHP) hadde foreløpig fått 25 prosent og det høyrenasjonalistiske MHP hadde et foreløpig resultat på 16 prosent av stemmene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Basert på de foreløpige resultatene ser det ut til at vi kan komme inn i nasjonalforsamlingen med 80 plasser, sier representanten fra HDP Sirri Sureyya under en pressekonferanse i Ankara.

Totalt er det 550 plasser i den tyrkiske nasjonalforsamlingen.

Hadde partiet til landets sittende president Recep Tayyip Erdogan, AKP, fått stort nok flertall i nasjonalforsamlingen, ville det dramatisk endre landets politiske framtid. Erdogans drøm var å endre grunnloven og føre landet over fra parlamentssystem til et system med sterkere presidentmakt.

Fryktet juks

Mange fryktet at AKP og Erdogan vil ty til juks for å hindre et slikt resultat.

Morten Wold (Frp), en av tre norske stortingspolitikere som er observatører ved valget, sa imidlertid at ting har gått ryddig for seg på de stedene han har vært i og rundt Ankara.

– Det ser ut som det meste går etter boka, sier Wold til NTB på telefon fra den tyrkiske hovedstaden.

– Jeg har ikke sett noe som tyder på valgjuks, sier han og nevner blant annet gjennomsiktige valgurner som et av tiltakene som er innført for å forhindre fusk.

Siden Erdogan ble valgt til president i fjor etter elleve år som statsminister, har det vært et kraftig oppsving i saker mot journalister og andre som blir anklaget for å fornærme ham. (©NTB)

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Folkemordet på armenerne
Les også
Tyrkia: Uro i hele Midtøsten om Mursi henrettes