Illustrasjonsfotoet viser en velstelt Time kirkegård i Time kommune, Rogaland. Foto: Scanpix

- Eldre krever anonyme graver

Sløv ungdom uten tanke eller tid for gravstell får skylden.

Vanstell av gravsteder gjør at stadig flere eldre ber om å bli gravlagt i en anonym grav fordi de er redde for at ingen skal plante blomster eller vaske gravsteinen når de selv er borte.

- Jeg vet om folk som kommer til å dø i løpet av noen år som ikke ønsker å ha et gravsted, fordi de frykter det ikke skal bli stelt, noe de syns er en skam, sier prest i Solheim menighet i Bergen, Ådne Skiftetun, til nrkhordaland.no.

Ragnhild Kristing i Gravferdshjelpen sier det er blitt mer og mer vanlig de siste årene at eldre krever anonyme graver. Hun tror noe av forklaringen er at folk som skal dø ikke ønsker å være en belastning for sine gjenlevende pårørende.

- Hva tror du er årsaken til at gravene ikke blir stelt?

- Når jeg er på kirkegården, ser jeg ikke så mange unge som går med vannkannene og steller gravene. Det er helst voksne personer. Slikt er viktig for de eldre generasjonene. Folk har stadig mindre tid, og aller minst tid til de som ikke lever lenger. Derfor ønsker ikke folk å være til bry, og vil heller ligge i en anonym gravlund, sier Kristing til NRK.