Det svenskeide skipet Estelle ankommer havna i Ashdod lørdag etter å ha blitt bordet av israelske soldater. Foto: Ariel Schalit, AP Photo/NTB Scanpix

Eide kritisk til israelsk bording av Gaza-skip

 Israel overreagerer i sin håndtering av skipet og aktivistene som var på vei til Gazastripen, mener utenriksminister Espen Barth Eide (Ap)

 Rundt 70 personer samlet seg lørdag til en demonstrasjon utenfor Utenriksdepartementet i Oslo, melder NRK. De krevde at norske myndigheter protesterer mot Israels stansing av skipet, et krav som også ble fremmet av Rødt-leder Bjørnar Moxnes.
Kort tid etter kom reaksjonen fra Eide, som beskriver Israels bording av den finske seilbåten Estelle som «kraftig kost».- En inspeksjon i seg selv hadde ikke vært så problematisk. Men det å arrestere de om bord og taue inn denne båten er en kraftig overreaksjon og langt utover det man kan si er rimelig. De hadde neppe noe ulovlig om bord, sier utenriksministeren til NTB. Estelle var på vei til det palestinske området Gazastripen med propalestinske aktivister og bistandsmateriell som fotballer, barnebøker og medisinsk utstyr da den ble bordet av israelske soldater.
Eskortert av to israelske marinefartøyer kom seilbåten til havnebyen Ashdod sør i Israel sent lørdag kveld.
Fire nordmennDet har vært fire nordmenn om bord i Estelle, deriblant stortingsrepresentant Aksel Hagen fra SV. De tre andre nordmennene er Herman Elias Reksten, Nils Johan Sjøstrøm og Jan Petter Hammervold.Eide har inntrykk av at mannskapet om bord blir behandlet på en god måte. Han sier at UD vil bidra med konsulær støtte til de fire norske borgerne som nå er arrestert av israelske myndigheter. - Slike ekspedisjoner er risikofylte, og vi har frarådet nordmenn å være med på slike oppdrag. Heldigvis ser det ut til at dette har gått rolig for seg, sier Eide.
Maskerte israelske soldater tok seg lørdag om bord i skipet. NTB