Egypts kristne slutter varmt opp om sikkerhetsstyrkene

Den kop­tis­ke kirke i Egypt ryk­ket fre­dag ut med et sterkt for­svar for det de kal­ler «sik­ker­hets­styr­ke­nes kamp mot ter­ror».

Egyp­tis­ke sik­ker­hets­styr­ker har skutt og drept flere hund­re til­hen­ge­re av Egypts styr­te­de pre­si­dent Mo­ha­med Mursi de siste da­ge­ne, til kraf­ti­ge pro­tes­ter fra om­ver­de­nen.

Isla­mis­ter har latt sin vrede gå ut over Egypts krist­ne mi­no­ri­tet, og minst 25 kir­ker er stuk­ket i brann. Krist­ne sko­ler er også an­gre­pet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Støt­tet kup­pet

En med­vir­ken­de årsak til ra­se­ri­et mot de krist­ne, er at over­ho­det for den kop­tis­ke kirke, pave Ta­wa­dros II, of­fent­lig støt­tet mi­li­tær­kup­pet mot Mursi.

Det mus­lims­ke bror­skap, som leder an i de­mon­stra­sjo­ne­ne for å få de­mo­kra­ti­et gjen­inn­ført og Mursi gjen­inn­satt, tar kraf­tig av­stand fra kirke­bren­nin­gen.

- Vi for­døm­mer på det ster­kes­te et­hvert an­grep, også munt­lig, mot kir­ker og kop­tis­ke ei­en­dom­mer. Vår re­vo­lu­sjon er fre­de­lig og vi vil fort­set­te å de­mon­stre­re i ga­te­ne uten å ty til vold og øde­leg­gel­se, sa en tals­mann for Bror­ska­pet tid­li­ge­re i uka.

Nører opp under

Egypts kupp­ma­ke­re tak­ker på sin side varmt for støt­ten fra lan­dets krist­ne, noe som har bi­dratt til å øke mot­set­nin­ge­ne yt­ter­li­ge­re.

Ge­ne­ral Abdel Fattah al-Si­si, den mek­ti­ge hær­sje­fen som ledet kup­pet mot Mursi, lover at de mi­li­tæ­re vil be­ta­le for gjen­opp­byg­gin­gen av hver enes­te kirke som er øde­lagt.

Bror­ska­pet an­kla­ger kupp­ma­ker­ne for å nøre opp under kon­flik­ten mel­lom mus­li­mer og krist­ne og ad­va­rer sine til­hen­ge­re mot å gå i fel­len.

- Selv om en­kel­te kop­tis­ke le­de­re av en eller annen grunn støt­tet eller del­tok i kup­pet, rett­fer­dig­gjør ikke dette slike an­grep, heter det i en kunn­gjø­ring fra Bror­ska­pets po­li­tis­ke gren, Fri­hets- og rett­fer­dig­hets­par­ti­et. (©NTB)