Ebola-viruset har til nå tatt livet av 1.069 mennesker, men utbruddet er langt større enn dødstallet skulle tyde på, advarer Verdens helseorganisasjon (WHO). Foto: Suzanne Plunkett / Reuters / NTB scanpix

Ebola-rammede Nigeria sparker flere tusen streikende leger

Nigerias president Goodluck Jonathan har avskjediget rundt 16.000 leger som streiker i det ebolarammede landet.

Verdens helseorganisasjon (WHO) sier at antallet ebolatilfeller er markant høyere enn fryktet.

Presidenten i Nigeria beordret legene sparket i et internt dokument til helsedepartementet, ifølge den lokale avisen Premium Times.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Helseminister Onyebuchi Chukwu instruerte videre om at oppsigelsesbrevet skulle bli utstedt omgående, og departementet opplyser at tiltaket blir gjort for å «gjøre interne endringer for å la andre leger ta seg av pasientene».

Leger over hele Nigeria har streiket siden 1. juli, og de nekter å komme tilbake før arbeidsforholdene og lønnen blir forbedret.

WHO har varslet at Vest-Afrikas ebolaubrudd kan øke i omfang, og streiken har vært et stort hinder i kampen for å stoppe utbruddet.

Flere enn fryktet

Ifølge offisielle tall har antallet mennesker som hittil har dødd av ebola, steget til 1.069, mens 906 andre er smittet av det dødelige viruset. WHO sier ebola-utbruddet i Vest-Afrika er langt verre enn det de offisielle tallene på døde og smittede skulle tyde på.

– Helsearbeidere ser beviser for at antallet rapporterte tilfeller grovt undervurderer omfanget av utbruddet, konkluderer WHO i sin siste oppdatering om krisen. Organisasjonen gir imidlertid ingen konkrete tall på omfanget av utbruddet.

WHO forsøker nå å koordinere «en massiv opptrapping» i den internasjonale innsatsen mot ebola, heter det videre.

Obama kondolerer

USA har beordret diplomaters familier hjem fra Sierra Leone, som sammen med de vestafrikanske landene Liberia og Guinea er hardest rammet av utbruddet. USAs president Barack Obama har samtidig ringt Liberias president Ellen Johnson Sirleaf og Sierra Leones president Ernest Bai Koroma.

– I hans samtaler med begge ledere, understreket han USAs innsatsvilje for å bremse utbruddet sammen med Liberia, Sierra Leone og andre internasjonale partnere. Han kondolerte presidentene etter de mange dødsfallene, opplyser Det hvite hus i en uttalelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nektet adgang til OL

Utøvere fra ebola-rammede land blir nektet deltakelse i kampsporter og bassengidretter under ungdoms-OL, som starter kommende helg, opplyser Den internasjonale olympiske komité (IOK) fredag.

– Utøvere fra berørte områder vil ikke delta i kampsporter. Det er også bestemt at ingen utøvere fra regionen vil konkurrere i bassenget, heter det i en felles pressemelding fra IOK og den kinesiske arrangøren.

Beslutningen rammer kun to utøvere i kampsporter og én utøver i svømming, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Utsatte helsearbeidere

I flere av landene er helsearbeiderne mest utsatt, og Sierra Leones overlege Brima Kargbo orienterte torsdag parlamentet om situasjonen.

– Vi må holde de smittede fra de ikke-smittede for å bryte denne kjeden, sa han og la til at det er flere som avviser at ebola finnes og er fiendtlig overfor helsearbeidere.

I Sierra Leone har 32 sykepleiere dødd av viruset etter å ha blitt smittet på jobb

Overvåker situasjonen

Verdens matvareprogram (WFP) er blant dem som spiller en viktig rolle i arbeidet, ved å skaffe mat til over én million mennesker som er satt i karantene i grenseområdene mellom Guinea, Liberia og Sierra Leone.

WHO forsøker på sin side å overvåke situasjonen løpende, for å skaffe detaljert informasjon om hvordan ebolaviruset sprer seg og hvor innsatsen til enhver tid må settes inn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Utbruddet er det verste siden viruset ble oppdaget for 40 år siden.

Ebolaviruset

Blødningsfeberen ebola skyldes flere typer ebolavirus som tilhører filoviridae-familien. Viruset har sin opprinnelse i det sentrale Afrika.

Smitten overføres ved direkte kontakt med syke personers blod og andre kroppsvæsker.

Symptomer på ebola er plutselig høy feber, kraftige magesmerter, hodepine og smerter i muskler, oppkast og diaré. Pasientene blir også fort dehydrert. Etter hvert svekket nyre- og leverfunksjon, og indre og ytre blødninger.

Sykdommen har høy dødelighet, mellom 40 og 90 prosent, alt ettersom hvilket virus den syke er smittet av. Det finnes ingen effektiv medisin mot ebola.

Ebolavirus kan smitte fra dyr til mennesker.

Ebolaepidemien hadde 10. august 2014 krevd minst 932 menneskeliv i de vestafrikanske landene Liberia, Guinea og Sierra Leone. I Nigeria er to personer bekreftet døde som følge av sykdommen.

Les også
WHO: Ebola-utbruddet er langt verre enn antattEbolaviruset
Les også
– Skrikende ressursmangel i kampen mot ebolaEbolaviruset
Les også
Spansk prest døde av ebolaEbolaviruset
Les også
«Dropp reiser til ebola-rammede områder»Ebolaviruset
Les også
Liberia: – Ebola truer vår overlevelse som statEbola-viruset