Dronning Sonja fikk smake på okra og andre eksotiske matretter fra Parveen Kanta fra India og fire innvandrerkvinner under et besøk til Plantebørsen i Hønefoss. (Foto: Heiko Junge / NTB scanpix)

Dronningen inspirert av innvandrerkvinner

I gave til sin 75-års­dag fikk dron­nin­gen en spe­si­ell gave av Det norske hageselskap.

Urter og grønn­sa­ker fra hele ver­den har etter hvert inn­tatt nors­ke kjøk­ken. Vi har li­ke­vel fort­satt mye å lære, og tirs­dag tok dron­ning Sonja imot tips fra fem inn­vand­rer­kvin­ner.

I gave til sin 75-års­dag fikk dron­nin­gen en spe­si­ell gave av Det norske hageselskap: et pro­sjekt der kvin­ner med inn­vand­rer­bak­grunn øser av sin kunn­skap om ekso­tis­ke grønn­sa­ker og urter. Ringe­ri­kes Blad var selv­sagt til stede da gaven ble over­rakt på Høne­foss.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Hun likte min okra­rett, sa Par­ve­en Kanta fra India, som sam­men med man­nen Gurdev dri­ver Plante­bør­sen. Okra er en belg­frukt som opp­rin­ne­lig kom­mer fra Etio­pia, men som nå dyr­kes mange ste­der.

Sam­men med kvin­ner fra Ni­ge­ria, Kur­dis­tan og Af­gha­ni­stan hadde Par­ve­en Kanta laget for­skjel­li­ge ret­ter de frem­møt­te fikk smake på. De fem kvin­ne­ne er alle med i pro­sjek­tet Grense­løse grønn­sa­ker og urter, som skal reise lan­det rundt. Målet er å finne ut om plan­ter fra hjem­lan­det like gjer­ne kan dyr­kes i Norge.

Og dron­ning Sonja lot seg in­spi­re­re - mu­li­gens til å ta med noen tips til sine kjøk­ken­sje­fer på Slot­tet. Kan­skje blir det noen nye urter i Dron­ning­par­ken også.

- En ori­gi­nal, spen­nen­de og in­spi­re­ren­de gave. Dette vil kunne be­ri­ke vår egen livs­stil, sa hun.

En blomst til dron­nin­gen hører med. Denne gan­gen var det en urte­bu­kett som ble over­rakt av seks år gamle Mira Singh.

Les også
Kronprinsessen traktert på arabisk vis