Dronning Elizabeth og president Xi Jinping utvekslet høfligheter under statsbesøket, men i ettertid omtaler dronningen kineserne i mindre rosende ordelag. Foto: Reuters / NTB scanpix

Dronning Elizabeth kaller kineserne «svært uhøflige»

Dronning Elizabeth beskriver i et videoopptak kinesiske embetsmenn som «svært uhøflige» i forbindelse med president Xi Jinpings statsbesøk til Storbritannia.

Opptaket som BBC omtaler onsdag, ble gjort under et hageselskap i Buckingham Palace i forbindelse med at dronningen hilste på Øst-Londons politisjef Lucy D'Orsi. Den 90 år gamle monarken ble informert om at D'Orsi var ansvarlig for sikkerheten under president Xis besøk i oktober.

D'Orsi var blitt «svært, svært tilsidesatt av kineserne, men hun klarte å holde fatningen og utøvde sitt oppdrag», sa en funksjonær til dronningen. D'Orsi la til at det var en «prøvelsens tid». Dronningen ga uttrykk for at hun hadde forståelse for det. D'Orsi fortsatte:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Svært uhøflige

– Det var på det tidspunktet at de forlot Lancaster House og sa til meg at resten av besøket var over, og jeg følte ...

– De var svært uhøflige overfor ambassadøren, sa dronningen.

– Det var de. Jeg synes det var veldig uforskammet og udiplomatisk, svarte D'Orsi.

Buckingham Palace vil ikke kommentere det som omtales som dronningens private samtaler. Besøket var en stor suksess, ifølge kongehuset. Heller ikke kinesiske myndigheter har sagt noe om saken.

– Fantastisk korrupte land

Tirsdag var det statsminister David Cameron som skapte overskrifter da han ville skape blest om en stor, internasjonal konferanse mot korrupsjon i London. I en samtale med dronning Elizabeth kunngjorde han at «ledere fra noen fantastisk korrupte land» skal delta – som Nigeria og Afghanistan.

– Kanskje to av de mest korrupte landene i verden, slo Cameron fast i samtalen, som ble fanget opp av TV-kameraer og sendt på lufta av ITN.

Dronningens svar høres ikke, men Cameron fortsatte ifølge Reuters med å understreke at konferansen skal gå for åpne dører.

– Alt må være åpent. Alt skal skje foran pressen. Det kan bli interessant, sa han. (©NTB) (©NTB)

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Kongen og dronningen legger ut på norgestur
Les også
Kvinner i Bibelen