Drapsdømt abortlege slapp dødsstraff

Dømt til å sone resten av livet i amerikansk fengsel.

Den 72 år gamle abort­le­gen sa i ret­ten at han ikke vil anke dom­men, mel­der ny­hets­by­året AP.

Ak­to­ra­tet sa man­dag at de vur­der­te døds­straff mot abort­le­ge Ker­mit Gos­nell, som i 30 år har dre­vet en om­stridt abort­kli­nikk i Phi­ladel­phia i USA.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Gos­nell er dømt for over­lagt drap på tre barn som over­lev­de abort sent i svan­ger­ska­pet. Legen drep­te barna med saks på abort­kli­nik­ken.

Men tirs­dag be­stem­te ret­ten at abort­le­gen slip­per døds­straff, ved at han fra­sier seg ret­ten til å anke dom­men. Han må sone res­ten av livet i feng­sel.

Claire overlevde en abort, men det gjorde ikke tvillingen hennes

Fem uker i ret­ten

Man­dag ble Ker­mit Gos­nell dømt for tre til­fel­ler av over­lagt drap. På­tale­myn­dig­he­ten og le­gens for­sva­re­re var under retts­sa­ken vært svært ueni­ge om hvor­vidt fost­re­ne var i live da de ble fjer­net fra sine mødre.

Under retts­sa­ken kom det frem at abort­le­gen og hans as­sis­ten­ter in­ji­ser­te medi­ka­men­ter i fos­te­ret før det ble fjer­net fra moren. Om fos­te­ret levde etter abor­ten, ble det stuk­ket med saks i nakke og rygg­rad.

Legen er dess­uten fun­net skyl­dig i uakt­somt drap på en pa­si­ent, og for å ha ut­ført flere abor­ter ulov­lig etter svan­ger­ska­pets 24. uke.

«Skrek­kens hus»

Abort­kli­nik­ken som Gos­nell har dre­vet i 30 år, ble i ret­ten be­skre­vet som et skrek­kens hus. Iføl­ge vit­ner opp­be­var­te legen kropps­de­ler fra abor­ter­te fost­re på glass.

Retts­sa­ken vakte ster­ke fø­lel­ser. Et av jury­med­lem­me­ne gråt da dom­men ble opp­lest, og da saken var fer­dig, kas­tet aktor Jo­an­ne Pes­ca­to­re seg hiks­ten­de om hal­sen på en av po­liti­et­ter­fors­ker­ne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den 72 år gamle legen viste selv ingen fø­lel­ser da dom­men ble av­sagt. Han har sit­tet i va­re­tekt siden han ble på­gre­pet i ja­nu­ar 2011 og ble straks etter dom­men ført til­ba­ke til feng­se­let.

Bit­ter de­batt

Den opp­sikts­vek­ken­de retts­sa­ken har gitt eks­tra næ­ring til den bitre abort­de­bat­ten i USA, spe­si­elt til de­bat­ten om den om­strid­te prak­si­sen med sen­abor­ter.

I ni del­sta­ter er abort etter 20. uke for­budt, mens andre er stren­ge­re. I North Da­ko­ta er abort for­budt etter sjet­te uke. De aller fles­te abor­ter i USA blir imid­ler­tid gjort før 14. uke. Bare 1.3 pro­sent skjer etter 20. uke av svan­ger­ska­pet.

Abort­mot­stan­de­re tar kjen­nel­sen til inn­tekt for sitt syn om at ret­ten til abort må stram­mes inn.

- Kjen­nel­sen viser at loven an­er­kjen­ner at det fins et punkt der ret­ten til å velge må vike for ret­ten til liv, og at de som ut­fø­rer abort, ikke vet hvor det punk­tet er, sier Frank Pa­vone, leder for an­ti­a­bort­grup­pa Priests for Life.

I USA står stri­den mel­lom dem som er til­hen­ge­re av fri abort, det vil si mo­rens rett til å velge, og dem som er mot­stan­de­re av abort, det vil si til­hen­ge­re av fos­te­rets rett til liv.

Lov­lig abort

Ret­ten til fri abort ble an­er­kjent av høy­este­rett i 1973, men i en rekke av de mer kon­ser­va­ti­ve del­sta­te­ne er det de siste årene inn­ført for­skjel­li­ge typer be­grens­nin­ger som gjør det vans­ke­lig å få abort på lov­lig vis.

Til­hen­ger­ne av abort for­sva­rer seg med at den dømte legen gikk langt ut over det som er lov­lig og mo­ralsk rett, og at saken viser hvor vik­tig det er at kvin­ner har til­gang til sik­ker og lov­lig abort.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Jury­en har dømt legen for hans mot­by­de­li­ge for­bry­tel­ser. Vi må av­vise feil­slåt­te lover som be­gren­ser kvin­ners valg­mu­lig­he­ter og tvin­ger dem til å søke be­hand­ling hos kri­mi­nel­le som denne legen, sier Eric Ferrero, tals­mann for Plan­ned Pa­rent­hood Fe­dera­tion.

Abort i USA

Hvert år foretas det rundt én million aborter i USA.

Siden 1973 har det blitt tatt rundt 50 millioner aborter i landet.

Inntil 1860-tallet var det ingen begrensninger i retten til abort i USA.

Fram til 1880 var det ingen krav til utdanning for å utføre abortinngrep. Etter press fra legenes organisasjon ble det innført krav om legeutdanning.

I 1973 stadfestet amerikansk høyesterett retten til fri abort.

På 1980-tallet ble retten til abort innskrenket gjennom statlig lovgivning, i form av nye regler og praktiske begrensninger.

Abortmotstandere har blokkert og sabotert abortklinikker for å beskytte de ufødte barnas rettigheter. Det har også vært voldelige angrep mot klinikker, der menneskeliv har gått tapt.

Den oppsiktsvekkende rettssaken mot abortlegen Kermit Gosnell har gitt ekstra næring til den bitre abortdebatten i USA, spesielt rundt den omstridte praksisen med aborter sent i svangerskapet.

I ni amerikanske delstater er abort etter 20. uke forbudt.

I Nord-Dakota er abort forbudt etter sjette uke.

De aller fleste aborter i USA skjer før 14. uke. Bare 1,3 prosent skjer etter 20. uke av svangerskapet.

Abortmotstandere tar den ferske dommen mot abortlegen til inntekt for sitt syn om at retten til abort må strammes inn.

Kilde: Ritza / Dagen

Les også
Abortlege dømt for tre drap
Les også
Claire overlevde en abort