Abortlege dømt for tre drap

Lege Kermit Gosnell fra West Philadelphia er kjent for å utføre aborter sent i svangerskapet. Mandag ble han dømt for tre tilfeller av overlagt drap.

Dom­men falt etter en fem uker lang retts­sak, skri­verNew York Times på nett.

På­tale­myn­dig­he­ten og le­gens for­sva­re­re har vært svært ueni­ge om hvor­vidt fost­re­ne var i live da de ble fjer­net fra sine mødre.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dok­tor Ker­mit Gos­nell (72) hadde på seg en sort dress da han fikk opp­lest dom­men man­dag. Iføl­ge New York Times viste han ingen fø­lel­ser.

Drep­te fost­re med saks

Under retts­sa­ken kom det frem at abort­le­gen og hans as­sis­ten­ter in­ji­ser­te medi­ka­men­ter i fos­te­ret før det ble fjer­net fra moren. Om fos­te­ret levde etter abor­ten, ble det stuk­ket med saks i nakke og rygg­rad.

Legen er dess­uten fun­net skyl­dig i uakt­somt drap på en pa­si­ent, og for å ha ut­ført flere abor­ter ulov­lig etter svan­ger­ska­pets 24. uke.

Gos­nell har i mer enn 30 år dre­vet en abort­kli­nikk i Phi­ladel­phia. Kli­nik­ken ble ned­lagt i 2011, etter at legen ble etter­fors­ket for på­stått nar­ko­tika­mis­bruk.

God­tar dom­men

Le­gens for­sva­rer, Jack Mc­Ma­hon, sa til de mange presse­fol­ke­ne uten­for retts­byg­nin­gen at Gos­nell god­tar dom­men.

- Jury­en har talt og vi re­spek­te­rer dom­men. Jury­en har job­bet svært hardt, sa Mc­Ma­hon.

Ak­to­ra­tet har sagt at de vil ned­leg­ge på­stand om døds­straff for legen.

Straffe­ut­må­lin­gen fin­ner sted se­ne­re denne må­ne­den.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Skrekkens hus

I løpet av den fem uker lange rettssaken ble klinikken beskrevet som et skrekkens hus. Ifølge vitner oppbevarte legen kroppsdeler fra aborterte fostre på glass.

Rettssaken vakte sterke følelser. Et av jurymedlemmene gråt da dommen ble opplest, og da saken var ferdig, kastet aktor Joanne Pescatore seg hikstende om halsen på en av politietterforskerne.

Den 72 år gamle legen viste selv ingen følelser da dommen ble avsagt. Han har sittet i varetekt siden han ble pågrepet i januar 2011 og ble straks etter dommen ført tilbake til fengselet.

Bitter debatt

Den oppsiktsvekkende rettssaken har gitt ekstra næring til den bitre abortdebatten i USA, spesielt til debatten om den omstridte praksisen med senaborter.

I ni delstater er abort etter 20. uke forbudt, mens andre er strengere. I North Dakota er abort forbudt etter sjette uke. De aller fleste aborter i USA blir imidlertid gjort før 14. uke. Bare 1.3 prosent skjer etter 20. uke av svangerskapet.

Abortmotstandere tar kjennelsen til inntekt for sitt syn om at retten til abort må strammes inn.

- Kjennelsen viser at loven anerkjenner at det fins et punkt der retten til å velge må vike for retten til liv, og at de som utfører abort, ikke vet hvor det punktet er, sier Frank Pavone, leder for antiabortgruppaPriests for Life.

I USA står striden mellom dem som er tilhengere av fri abort, det vil si morens rett til å velge, og dem som er motstandere av abort, det vil si tilhengere av fosterets rett til liv.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Lovlig abort

Retten til fri abort ble anerkjent av høyesterett i 1973, men i en rekke av de mer konservative delstatene er det de siste årene innført forskjellige typer begrensninger som gjør det vanskelig å få abort på lovlig vis.

Tilhengerne av abort forsvarer seg med at den dømte legen gikk langt ut over det som er lovlig og moralsk rett, og at saken viser hvor viktig det er at kvinner har tilgang til sikker og lovlig abort.

- Juryen har dømt legen for hans motbydelige forbrytelser. Vi må avvise feilslåtte lover som begrenser kvinners valgmuligheter og tvinger dem til å søke behandling hos kriminelle som denne legen, sier Eric Ferrero, talsmann forPlanned Parenthood Federation.