Døvetolk hevder han var syk under minneseremonien

Døve­tolk Tha­ma­san­qa Jant­jie be­skyl­des for å være en svind­ler. Selv hev­der han at han var syk da han sto for tol­kin­gen under minne­se­re­mo­ni­en for Nel­son Man­de­la tirs­dag.

Til den sør­afri­kans­ke avi­sen The Star sier Jant­jie at han ble ram­met av en «schi­zo­fren epi­so­de», noe som også skal ha skjedd da han tol­ket under et av ANCs parti­ar­ran­ge­men­ter i 2012.

Jant­jie for­kla­rer at han mis­tet kon­sen­tra­sjo­nen, be­gyn­te å høre stem­mer og hal­lu­si­ner­te.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det var in­gen­ting jeg kunne gjøre med det. Jeg be­fant meg alene i en far­lig si­tua­sjon. Jeg prøv­de å kon­trol­le­re meg selv og for­hind­re at ver­den så hva som fore­gikk. Jeg er vel­dig lei meg, sier han.

Jant­jie opp­ly­ser at han tar medi­si­ner for sin syk­dom.

Kort var­sel

Opp­dra­get med å tolke fikk han man­dag, dagen før se­re­mo­ni­en. Jant­jie sier han er usik­ker på om det var gle­den over å ha fått opp­dra­get eller om­fan­get av det som kan ha ut­løst an­fal­let. Han for­sik­rer at hans syk­dom er reell.

- Livet er urett­fer­dig. Denne syk­dom­men er vel­dig urett­fer­dig. De som ikke for­står seg på syk­dom­men, må tro at jeg bløf­fer, sier Jant­jie.

På spørs­mål om hvor­for han ikke for­lot sce­nen under den fire timer lange se­re­mo­ni­en, sva­rer døve­tol­ken at han følte seg for­plik­tet til å bli væ­ren­de på grunn av be­gi­ven­he­tens his­to­ris­ke vik­tig­het.

Sterk kri­tikk

Denne for­kla­rin­gen blir neppe godt mot­tatt av de døve i Sør-Afri­ka som mener Jant­jie har fra­rø­vet dem inn­hol­det i den vik­ti­ge se­re­mo­ni­en. Del­phin Hlung­wa­ne, tal­s­per­son for de døves in­ter­esse­or­ga­ni­sa­sjon i Sør-Afri­ka, sier man­nen tol­ket med «0 pro­sents nøy­ak­tig­het».

- Han gjor­de ikke et enes­te tegn, in­gen­ting. Han vif­tet bok­sta­ve­lig talt bare med ar­me­ne, det så ut som om han prøv­de å fjer­ne fluer fra an­sik­tet og hodet sitt, har Cara Loening, di­rek­tør for en tegn­språk­or­ga­ni­sa­sjon i Cape Town, tid­li­ge­re ut­talt.

Det hvite hus i Wash­ing­ton rea­ge­rer også på hen­del­sen. Pre­si­dent Ba­rack Obama var blant dem som talte under se­re­mo­ni­en. Nær­me­re 100 nå­væ­ren­de og tid­li­ge­re stats­le­de­re var til stede under se­re­mo­ni­en, som ble holdt på et fot­ball­sta­dion i Jo­hann­es­burg tirs­dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ble ad­vart

- Det er trist at se­re­mo­ni­en som skul­le hylle og feire livet og arven til en av de størs­te le­der­ne i vår tid, nå blir over­skyg­get av langt mind­re vik­ti­ge ting, sier tals­mann Joshn Ear­nest.

Også tid­li­ge­re er det blitt stilt spørs­mål ved Jant­ji­es kom­pe­tan­se som døve­tolk. Iføl­ge ny­hets­by­rå­et AFP har det sør­afri­kans­ke over­set­tel­ses­in­sti­tut­tet mot­tatt flere kla­ger på Jant­ji­es ar­beid. De er svært kri­tis­ke til bru­ken av ham som døve­tolk, noe de har vi­dere­for­mid­let til ANC uten re­sul­tat.

Sør­afri­kans­ke myn­dig­he­ter un­der­stre­ker at de kom­mer til å etter­fors­ke be­skyld­nin­ge­ne mot Jant­jie.

- Myn­dig­he­te­ne skal un­der­sø­ke saken. Fore­lø­pig har det ikke vært tid til dette på grunn av det kre­ven­de ar­bei­det rundt stats­be­gra­vel­sen, sier stats­råd Collins Cha­ba­ne. (©NTB)

Les også
Kirk Franklin på Mandelas minneseremoni
Les også
Verden hyllet Sør-Afrikas frihetsikon