Verden hyllet Sør-Afrikas frihetsikon

«En mann som ingen andre», sier USAs pre­si­dent Ba­rack Obama om Nel­son Man­de­la. Ti­tu­se­ner av jub­len­de sør­afri­ka­ne­re hyl­let man­nen som ga dem fri­het og stemme­rett.

Inne på det enor­me FNB-sta­dio­net var stem­nin­gen elek­trisk tirs­dag under minne­mar­ke­rin­gen for Nel­son Man­de­la, som døde sist tors­dag.

Mek­tig kor­sang ble av­løst av dun­ken­de ryt­mer, alt til øre­dø­ven­de jubel fra tri­bu­ne­ne. Spon­tan all­sang brøt ut og bøl­get fra tri­bune­sek­sjon til tri­bune­sek­sjon. Det hele min­net om VM-fi­na­len i fot­ball som ble spilt her mel­lom Ne­der­land og Spa­nia i 2010.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Han var som en far, han var som en bror for meg, sier Nor­man Da­wahna til NTB.

- Jeg vet ikke hvor vi hadde vært i dag, om det ikke hadde vært for ham, sier 41-årin­gen om Man­de­la.

- Sym­bol på rett­fer­dig­het

Øsen­de regn og det fak­tum at tirs­dag var en van­lig ar­beids­dag i Sør-Afri­ka, kan ha bi­dratt til at mange sør­afri­ka­ne­re valg­te å drop­pe mar­ke­rin­gen. Da se­re­mo­ni­en star­tet i 11-ti­den, var sta­dio­net bare to tre­dels fullt.

Mange ANC-til­hen­ge­re hadde iført seg T-skjor­ter med bil­der av Man­de­la, og mange bar pla­ka­ter med bil­der av ham.

- Madi­ba var et sym­bol på rett­fer­dig­het og kjær­lig­het, han lærte oss å elske alle, uan­sett hud­far­ge. For­hå­pent­lig­vis vil det komme flere som ham, Madi­ba har in­spi­rert mange. Men jeg tror nok ikke det kom­mer noen som ham i vårt år­hund­re, sier Nor­man.

Man­de­la-ge­ne­ra­sjon

33 år gamle Kun­de­la er enig. Hun var bare ti år gam­mel da Man­de­la slapp ut av feng­se­let. I dag sit­ter hun smi­len­de med dat­te­ren Neli på fan­get.

Neli er del av det som kal­les Man­de­la-ge­ne­ra­sjo­nen i Sør-Afri­ka, en ge­ne­ra­sjon som i dag ut­gjør rundt 40 pro­sent av be­folk­nin­gen, og som er født og vokser opp i fri­het.

- Jeg for­sto nok ikke hva som skjed­de da han ble løs­latt, men jeg så jo at folk mar­sjer­te i ga­te­ne, for­tel­ler Kun­de­la.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det gikk imid­ler­tid ikke lenge før de lille jenta lærte ANC-le­de­ren å kjen­ne og for­sto hva han betød da de svar­te fikk stemme­rett og valg­te ham til pre­si­dent.

Oba­mas hyl­lest

Til øre­dø­ven­de jubel min­net også USAs pre­si­dent Ba­rack Obama Man­de­la. Fred­si­ko­nets kamp for rett­fer­dig­het for den svar­te be­folk­nin­gen i Sør-Afri­ka, og hans ar­beid for for­soning, de­mo­kra­ti og retts­stat, pre­get Oba­mas tale.

USAs førs­te far­ge­de pre­si­dent tak­ket Sør-Afri­ka for å ha delt Nel­son Man­de­la med res­ten av ver­den.

- Hans kamp var deres kamp, hans seier var deres seier, sa Obama, og for­klar­te at «deres fri­het og de­mo­kra­ti er hans arv».

- Han var ikke en byste lagd av mar­mor, men et men­nes­ker av kjøtt og blod. Det er der­for vi fort­satt kan lære av ham, sa Obama.

Mange mer­ket seg også at Obama tok Cubas pre­si­dent Raul Castro i hån­den på vei til ta­ler­sto­len.

Zuma buet ut

FNs ge­ne­ral­sek­re­tær Ban Ki-moon slo fast at Sør-Afri­ka har mis­tet en helt og en far.

- Man­de­la var mer enn en av de størs­te le­der­ne i vår tid. Han var en av våre størs­te læ­re­re. Han ofret mye og var vil­lig til å gi opp alt han hadde for fri­het, lik­het, de­mo­kra­ti og rett­fer­dig­het, sa Ban.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Om­kring 100 stats­le­de­re, blant dem stats­mi­nis­ter Erna Sol­berg (H) og kron­prins Haa­kon, del­tok i minne­mar­ke­rin­gen.

- Jeg tror det som vir­ke­lig står igjen, det som er arven hans, det er for­sonings­ar­bei­det. Ja, man skal all­tid finne sann­he­ten, men man skal ikke på en måte lete etter hev­nen. Man må for­so­ne seg for å komme vi­de­re, sa Sol­berg til NTB før mar­ke­rin­gen.

At mange sør­afri­ka­ne­re er skep­tis­ke til hva Man­de­las arv­ta­ke­re har fått til, kom også ty­de­lig til ut­trykk tirs­dag. Sør-Afri­kas nå­væ­ren­de pre­si­dent Jacob Zuma ble møtt av høy­lytt buing fra pub­li­kum. Mange er frust­rer­te over at for­skjel­le­ne fort­satt er store og fat­tig­dom­men enorm i Sør-Afri­ka. (©NTB)

Les også
Netanyahu dropper Mandela-bisettelse
Les også
Israels ambassade mener Palestinakomiteen misbruker Nelson Mandela-sitat
Les også
Forsoningens ansikt