Dokument om jøde-registrering i Ukraina kan være falskt

En prorussisk separatistleder øst i Ukraina sier at han aldri har undertegnet et dokument der jøder bes om å registrere seg og levere lister over sine eiendeler.

- Noen idio­ter har delt ut disse løpe­sed­le­ne i spe­si­elt ut­valg­te om­rå­der, sier den selv­er­klær­te le­de­ren i Do­netsk, Denis Pusji­lin.

Han sier at han aldri har sig­nert do­ku­men­tet, og at det hel­ler ikke er laget av grup­pen hans, selv om do­ku­men­tet er ut­styrt med grup­pens navn, iføl­ge den is­ra­els­ke avi­sen Haa­retz.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

En or­ga­ni­sa­sjon som job­ber for å be­kjem­pe jøde­hat, Anti-De­fa­ma­tion Le­ague, tvi­ler dess­uten på at do­ku­men­tet er ekte. I Haa­retz' ar­tik­kel går det også fram at det jø­dis­ke sam­fun­net i Do­netsk har for­dømt løpe­sed­le­ne som en pro­vo­ka­sjon. De mener at ny­he­ten er ment å sver­te de pro­rus­sis­ke grup­pe­ne i øst som anti­se­mit­ter.

- De­por­ta­sjon

Det var Haa­retz som ons­dag pub­li­ser­te bil­det av et skriv un­der­skre­vet av Pusji­lin, man­nen som har ut­nevnt seg selv til gu­ver­nør over den selv­ut­nevn­te re­pub­lik­ken Do­netsk. I skri­vet får jøder i Do­netsk-om­rå­det be­skjed om å melde seg ved et of­fent­lig kon­tor som er ok­ku­pert av pro­rus­sis­ke opp­rø­re­re, samt le­ve­re lis­ter over alle ei­en­de­ler de har.

De som ikke re­gist­re­rer seg, vil bli fra­tatt bor­ger­ret­tig­he­te­ne og de­por­tert ut av lan­det med makt, het det i skri­vet.

USAs uten­riks­mi­nis­ter John Kerry er blant dem som har rea­gert skarpt. Han kal­ler saken for «gro­tesk», mens pre­si­dent Barak Obama har om­talt skri­vet som «mot­by­de­lig».

- Dritt­sek­ker

Ukrai­nas stats­mi­nis­ter Ar­senij Jat­senjuk har også rea­gert kraf­tig.

- Jeg øns­ker å sende en klar be­skjed og opp­ford­rer Ukrai­nas mi­li­tær­styr­ker, sik­ker­hets­styr­ke­ne og in­nen­riks­de­par­te­men­tet til å spore opp disse dritt­sek­ke­ne og stil­le dem for ret­ten, sier Jat­senjuk i et in­ter­vju med NBCs «Meet the Press».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Opp­lys­nin­ge­ne om løpe­sed­le­ne stam­mer fra det ukrains­ke ny­hets­by­rå­et No­vos­ti Don­bas­sa. Ny­hets­by­rå­et skrev tid­li­ge­re i uken at løpe­sed­le­ne ble delt ut av mas­ker­te menn med fin­lands­het­ter og rus­sis­ke flagg på klær­ne.

NTB

Les også
Ukrainas statsminister reagerer på jøde-registrering
Les også
- Jøder i Donetsk bedt om å registrere seg