Sikkerhetsfolk og tilfeldige forbipasserende forsøker å fjerne et bilvrak etter eksplosjonene i Damaskus. Foto: Reuters / NTB scanpix

Dødelig terrorangrep i Damaskus

Flere titalls mennesker ble drept og over hundre såret i terroraksjonen i Damaskus torsdag, ifølge syriske myndigheter.

Helseminister Wael Nader al-Halki opplyser at minst 29 personer ble drept, mens en statlig TV-kanal i landet mener antall døde kan være så høyt som 40.

To bombeeksplosjoner skal ha rammet en motorvei i utkanten av byen torsdag morgen. En fjernsynsstasjon viste bilder av sterkt forbrente lik i et bilvrak i nærheten av åstedet. I gata like ved er det et stort krater.


På vei til jobb og skole

- Eksplosjonene ble utløst mens voksne og barn var på vei til jobb og skole, melder den statlige TV-stasjonen. De fleste ofrene for angrepet skal være sivile.

Den norske generalen Robert Mood, som leder FN-observatørene i Syria, besøkte åstedet for angrepet kort tid etter at det fant sted.

- Dette er nok et eksempel på lidelsene som voldshandlinger påfører det syriske folket, sa Mood.

Selv var den norske generalen nær ved å bli rammet av en bombe utenfor byen Deraa onsdag.


Gråter i gatene

Statlig syrisk TV omtaler eksplosjonene som en terroraksjon. Den viktigste syriske opposisjonsgruppen, Det syriske nasjonalrådet, hevder på sin side at det er myndighetene selv som står bak angrepet i et forsøk på å overbevise omverdenen om at de kjemper mot terrorister.

Røyk steg opp fra åstedet etter eksplosjonene, forteller lokale innbyggere. Flere ambulanser er blitt sendt til de berørte områdene, og et øyenvitne forteller om gråtende mennesker og knust glass i gatene om lag hundre meter fra stedet hvor eksplosjonene ble utløst.

En rekke privatbiler og bygninger fikk skader i angrepet, ifølge en fotograf fra AFP.

Eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights melder at eksplosjonene fant sted ved en base som tilhører en syrisk etterretningsorganisasjon.

Minst én bilbombe skal ha blitt brukt i angrepet.


Soldater såret

Onsdag ble seks syriske regjeringssoldater såret i eksplosjonen som Robert Mood så vidt unngikk. Bombeeksplosjonen rammet en lastebil med soldater som eskorterte FN-observatører. Aftenpostens korrespondent Jørgen Lohne var en av de siste som kjørte forbi før det smalt. Han slapp i likhet med observatørene uskadd fra hendelsen.

Angrepene de siste dagene understreker den kaotiske og høyst uforutsigbare situasjonen som råder på bakken i Syria, fire uker etter at en våpenhvile skulle ha trådt i kraft.

(NTB)