Dobbelt så mange anmeldelser av hatkrim

Antallet anmeldte hatforbrytelser i Oslo er doblet det siste året. Særlig stor er økningen av anmeldt netthets.

I 2014 ble det registrert 223 anmeldelser av hatkriminalitet i Norge, skriverKlassekampen. 69 av disse ble levert inn i hovedstaden. I år har krimgruppa i Oslo-politiet passert 120 anmeldelser, og de regner med en dobling fra i fjor når alle sakene er prosessert.

En stor del av økningen dreier seg mot hatefulle ytringer på internett. Drapstrusler mot politikere og hets mot minoriteter og flyktninger er blant netthatet som gjør at stadig flere anmeldes.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Antirasistisk Senter forteller at de har levert inn fire anmeldelser for hatefulle ytringer og hatkrim i år. For første gang har stiftelsen anmeldt enkeltpersoner for hatkriminalitet begått på internett.

– Det gjorde vi fordi disse ytringene så åpenbart er over grensen. Det er viktig å få på plass domfellelser slik at vi går opp de juridiske grensegangene, sier Ervin Kohn i Antirasistisk Senter. Han er bekymret over de mange aktive hatmiljøene på nettet.

– Når vi snakket om nazistmiljøer i gamle dager, var det organiserte grupper med folk. Nå er miljøene blitt virtuelle. Det finnes mange nettsteder som er yngleplasser for radikalisering, mener Krohn.