– Det kan koste alt å gå Guds vei

Fra talerstolen i Sannhet­ens­­ Ord Bibelsenter kaller pastor Per ­Kristian Graff menigheten til å gi alt.

I nærheten av den nedlagte sementfabrikken på Slemmestad i Buskerud, midt i et næringsområde, holderSannhetens Ord Bibelsenter til. Klokken 17.00, den siste søndagen i august, står biler parkert tett i tett utenfor den hvite bygningen som huser menigheten.

Tørster

En mann i sekstiårsalderen står på trappen, håndhilser og ønsker velkommen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Her er det bare å gå til høyre og følge lyden, instruerer han.

Etter annonsen i vår egen avis å dømme, skulle vi være helt presise. Den vakre lovsangen er imidlertid godt i gang når vi kommer inn i bygget. Vi gjør som verten sier, og følger tonene opp en trapp. Det fører oss inn i et slitt møtelokale der et ovalt skilt med «Jesus» i gullskrift er hoveddekorasjonen.

«Som hjorten tørster etter vann, slik tørster min sjel etter deg. Min Herre og min Gud, jeg fortæres av lengsel, Gud», synger menigheten.

Skrap og skrot

En grov telling viser 80 tilhørere, hvorav rundt 20 er barn.

− Du har ikke fylt deg med alt skrap og skrot som lokker og roper. Det er så mye som lokker etter vår oppmerksomhet, sier mannen som står der fremme.

– Her er det godt å være. Her er Guds folk og Guds ånd, legger han til på avslipt trønderdialekt.

Det er mennesker i alle aldre på møtet. Siden 2009 har Sannhetens Ord Bibelsenter hatt mellom 97 og 100 voksne medlemmer og mellom 25 og 27 registrerte barn. I en egenpresentasjon skriver menigheten: «Vi driver en åpen og inkluderende menighet for folk i lokalsamfunnet i Slemmestad, og skal være en ressurs i Røyken kommune. Vi ønsker å forkynne Guds Ord til alle mennesker, bringe legedom til de trengende og istandsette de troende til tjenestegjerning».

Indianer

Det er familiemøte hver søndag, bønnemøte hver tirsdag, ungdomsmøte hver fredag og ledermøter ved behov. Menighetens kor, som også er i aksjon denne søndagen, har deltatt i møter hos flere, blant annet i den kristne tv-kanalenVisjon Norge og på mirakelmøtene tilGuillermo Maldonado i Telenor Arena nylig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES:Overnaturlig nærkontakt med lydnivå i øvre sjikt

Representanter fra Sannhetens Ord Bibelsenter deltar jevnlig i tverrkirkelige arrangement på lokalt plan. De er blant annet til stede på fellesmøter i Slemmestad kirke og deltar også på de faste samlingene mellom prestene i Røyken og lederne for de frikirkelige menighetene i området.

I gangen står en kvinne og bysser et lite barn. Foran oss sitter en familie på fem. Guttene kan være rundt seks og åtte år gamle. Begge er, som sin far, kledd i hvite skjorter. Det eldste barnet er en jente på 10-12 år med en flettekrans på hodet, slik flere i menigheten på hennes alder har. Hun og moren har like sommersko på seg.

− Da kan vi slå opp i 2. Mosebok kapittel 19, sier mannen i front.

Både barn og voksne tar opp bibelen som de har i fanget, og blar seg frem til bibelverset.

Når møtelederen er ferdig med å fortelle en historie, «som visstnok ikke er helt sann», om en indianer i USA som overgir hele seg, anbefaler han menigheten om å gjøre det samme.

− Det blir ikke noe greie på kristenlivet før vi gir oss selv. Vi synes at «nå har jeg gitt så mye, mer enn tiende og hellige gaver, og plusset på», men da må en bringe hele sitt liv, sier han.

Bønneduk

Budskapet til pastorRune Gravdal glir over i bønn. Han leser fra noen lapper som han har foran seg. En av dem er forfattet av fem jenter som skal av gårde på tur.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

− Kan dere be for oss, vi drar på tirsdag, spør de.

Men en av de fem har fått utslett og feber, og det blir bedt om at hun skal få en bønneduk «så hun blir fort frisk».

Pastoren ber menigheten om å reise seg opp, og lederskapet om å komme frem for å salve og be for de syke.

I lederskapet for menigheten sitter pastorene Normann Olsen (65), Bent Gabrielsen (53),Per Kristian Graff (45) og Rune Gravdal (47), samt en bønne- og omsorgsleder.Astrid Bentsen (80) er verken navngitt eller avbildet på hjemmesiden. Like fullt har kvinnen, som også omtales som «profetinne» av tidligere medlemmer, en fremtredende rolle på dette søndagsmøtet.

Den syke jenta er til stede fremme i salen, og Bentsen begynner med å be en takkebønn for henne mens musikken spiller i bakgrunnen:

− Takk at hun skal få kraft og styrke til å reise. Vi bare salver henne i Faderen og Sønnen og Den hellige ånds navn og bryter alt som har vært, influensa eller hva det måtte være. Vi bryter allergiånden i Jesu navn og all frykt i Jesu navn. Nå er hun sikkert litt engstelig for ikke å kunne reise. Vi takker deg for mirakler. Hjertet hennes lengter etter å være sammen med sine venner på denne turen. Gi henne glede og tro på at hun skal bli helt frisk. Vi priser deg for det.

Gråter

Bentsen klemmer henne, og holder ansiktet hennes mellom hendene sine. En av mennene i lederskapet ber også for jenta og for salveduken som hun skal ha med seg hjem.

I raden foran oss strekker jenta med flettekransen seg for å se hva som skjer der fremme. Den syke gråter, og Astrid Bentsen følger henne nedover midtgangen. Bakerst i salen henter hun et glass vann og klemmer den unge jenta igjen. Deretter går den eldre bønne- og omsorgslederen fremover i salen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Velsigner Israel

Så er det ofring. Plastbøssen som passerer oss veier nesten ingenting, for her har ingen gitt mynter. En femhundrelapp er synlig i den smale åpningen i bøssen.

«Tienden» som medlemmene i Sannhetens Ord Bibelsenter gir har økt for hvert år, fra 1.7 millioner i 2010 til 2 millioner i 2014.

På søndagsmøtet sendes kollektbøssene rundt enda en gang. Foruten offeret til menighetens arbeid samles det nemlig også inn penger til et prosjekt iIsrael.

«Vi velsignär dig, Israel. Guds planer for dig, Israel, skal fullbordas», synger menigheten, denne gangen på svensk.

Misjonsoffer

De siste fem årene har medlemmene i menigheten gitt mellom 522.000 og 690.000 til misjon. Israel står i en særstilling. Det viser ikke bare regnskapstallene, men også det blå og hvite flagget med davidstjerne som henger på veggen i møtelokalet. I menighetens regi gjennomføres to turer til Israel årlig. Hver januar reiser noen til den internasjonale bønnekonferansen i Israel og det arrangeres også påsketurer årlig.

I august, samme måned som Dagen besøkte menigheten, talte både den messianske jødenSeth Ben-Haim, ogGro Wenske, leder i Stiftelsen for Bibelen og Israel. Sammen med andre gjestetalere på søndagsmøtene er de to avbildet på menighetens nettside. Forkynnelsen deres er også gjorttilgjengelig på nett. I forrige uke var talereDavid Østby,Johannes Facius,Sten Sørensen,Terje Berg og Gro Wenske avbildet.

Den siste uke i oktober i fjor ble også menighetens lederskap, pastorfirkløveret avbildet på nettstedet. Før det var de kun presentert ved navn. Nå ligger bilder og en presentasjon av alle pastorene med en orientering om hvor de til daglig jobber på hjemmesiden.

Normann, Graff og Gabrielsen har ifølge denne vært pastorer siden oppstarten i 1994, mens Rune Gravdal ble pastor i 1996. Det kunngjøres at han, fra 2015, er lønnet i full stilling fordi «arbeidet i menigheten i den siste tiden har vokst». Fremdeles er det bare talene til gjestene som er tilgjengelige for almennheten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

En vei videre

«Kadosh, kadosh, lecha», synger menigheten på hebraisk. (Hellig, hellig for deg). «Hør nå Israels Gud, gjør meg kadosh, kadosh, lecha».

En time og ti minutter etter vi ankommer Sannhetens Ord Bibelsenter får barna forlate salen for å ha sitt eget opplegg, og Per Kristian Graff stiller seg foran menigheten.

– «Gud har alltid en vei videre», har jeg kalt prekenen av i kveld, sier pastoren.

Han siterer mange ulike bibelvers i talen som varer i nærmere 50 minutter.

– Det kan koste å gå Guds vei. Det kostet Jesus alt og det kan virkelig koste oss også. Av og til kan det koste alt, sier Graff før han ber menigheten slå opp i profeten Jesaja 45:2-3:

«Jeg vil gå foran deg. Høyder vil jeg jevne ut; dører av bronse vil jeg sprenge, og bommer av jern vil jeg slå i stykker. Jeg gir deg skatter som er skjult i mørket, og rikdommer, gjemt på hemmelige steder, for at du skal vite at jeg er Herren, Israels Gud, som har kalt deg ved navn.»

– Herren selv går foran en ydmyk og overgitt kristen, sier han. – Vi ba på formøtet: Bare din vei, Herre, forteller han.

To timer etter ankomst må vi forlate menigheten, men forsamlingen holder koken, og går i gang med å synge igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kilder: Hjemmesiden til ­Sannhetens Ord Bibelsenter, ­årsrapporter og årsregnskap for menigheten de siste årene, søknad om momskompensasjon, Informasjon om menigheten på Proff.no.