- Det er ikke aktuelt å anmelde

Forstander Ervin Kohn ønsker ikke å anmelde den norske staten, men skulle ønske regjeringen selv snur og tillater kosher-slakt.

- Jeg har sagt det til Kristin Halvorsen at det hadde vært en skikkelig fjær i hatten til henne hvis kosher-slakt hadde blitt tillatt, sier Ervin Kohn, forstander i Det Mosaiske Trossamfund.

Men han har ikke blitt hørt av SV-lederen eller andre regjerings- og storingsparti tidligere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Praktisk vanskelig

Det er heller ikke aktuelt å anmelde den norske staten for religiøs diskriminering for i siste instans å kunne få en avgjørelse i Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

- Vi har ikke diskutert det i det hele tatt. Det er et prinsipielt og et pragmatisk spor her. Vi er opptatt av begge, men det pragmatiske har vært viktigst for oss i alle år, for vi er ikke vegetarianere. Vi har levd med kjøttimport i alle år og vært litt engstelige for at importmuligheten blir vanskelig hvis kosher-slakt blir tillatt.

- Hvorfor det?

- Det er ikke sikkert vi ville ha mulighet til å slakte. Det ville bli altfor dyrt når vi er så få jøder, og ikke alle holder kosher. Det vil være et svært økonomisk løft å organisere kosher-slakt, og det vil garantert ikke lønne seg.

- Antisemittisk

Forbudet mot kosher-slakt som trådte i kraft i 1930 var antisemittisk fundert, men Kohn mener at også dagens lov er antisemittisk, selv om den er begrunnet med dyrevelferd.

- Det er et vikarierende argument. Vi har vår kosher-slakt av hensyn til dyrene. Å benekte det er uvitenhet, sier Kohn.

DAGEN

Les også
Ber norske jøder anmelde statenKosher-debatt
Les også
Ja til kosher-slakt
Les også
Slakter kosher-tradisjonJødisk kosher-slakt
Les også
Ber Norge fjerne slakteforbudJødisk kosher-slakt