- FJERN FORBUDET: Rabbi Abraham Cooper ved Simon Wiesenthal-senteret ber Norge fjerne forbudet mot rituell slakting snarest. (Foto: John Solsvik)

Ber Norge fjerne slakteforbud

Simon Wiesenthal-senteret ber Norge fjerne forbudet fra 1929 mot rituell jødisk slakting. - En stygg flekk på Norges navn og rykte, sier rabbi Abraham Cooper.

Den ledende jødiske menneskerettsorganisasjonen Simon Wiesenthal-senteret (SWC) ber den norske regjeringen fjerne loven fra 1929 som forbyr rituell jødisk slakting.

I et møte med Norges ambassadør Svein Sevje i Jerusalem mandag tok de opp saken. De kaller lovforbudet, som fortsatt gjelder, antisemittisk og en stygg flekk på Norges navn og rykte.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nestleder ved SWC, Rabbi Abraham Cooper, ber den norske regjeringen og den rød-grønne koalisjonen å fjerne loven, som ble vedtatt under framveksten av nazismen i Europa.

Siterer Jens Hundseid

- Dette er en stygg flekk på Norges rykte. Under debatten i Stortinget i 1929 før loven ble vedtatt, uttalte Jens Hundseid, senere statsminister i Norge: «Vi har ingen forpliktelse til å overlevere våre husdyr til de grufulle, jødiske seremoniene. Vi har ikke invitert jødene hit til landet, og vi har ingen forpliktelser å forsyne jøder med dyr til deres religiøse orgier». Uttalelsen er inspirert av antisemittismen, som var på full frammarsj i Europa på den tiden, sier Cooper til Dagen.

Blodtørstige slaktere

Han viser til ting som ble sagt ellers i Europa og som også fantes i lærebøker for skolene der jødene ble framstilt som blodtørstige slaktere.

- Det pågikk en bevisst politikk for å avhumanisere jødene på denne tiden, og det norske lovforbudet av 1929 kom som et resultat av dette, sier Cooper.

Fjern forbudet nå

Han ber innstendig Norge om snarest mulig å fjerne denne resten av antisemittisme i norsk lovgivning og innvilge jødene deres fulle borgerretter.

- Bare ved å fjerne denne antisemittiske loven vil jødene få gjenopprettet deres fulle borgerretter i Norge, heter det i en uttalelse fra Wiesenthal-senteret.

De legger til at det også vil hjelpe jødene i deres kamp mot nye forsøk på å forby sentrale jødiske seremonier som rituell slakting og omskjæring i andre europeiske land.

Dyrevern

Kosher-slakt er fremdeles forbudt i Norge på grunn av dyrevelferdsloven, som krever at dyr bedøves før de slaktes. Rituell slakt både i islam og jødedom krever tradisjonelt at halsen til dyret skjæres over med kniv uten at dyret er bedøvet. En rekke land har lignende krav om bedøvelse, men gjør unntak for rituell slakt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Jeg har den holdning at vi har vedtatt en dyrevelferdslov som ikke tillater slakting uten bedøvelse, og da må vi holde oss til den i første omgang, sier næringspolitisk talsmann i Høyre, Svein Flåtten.

Representanter fra OSSE kritiserte Norges forbud mot kosher-slakt i fjor høst.

Norske jøder som lever etter kosher-regler må importere kjøtt fra utlandet, men kjøttet er dyrt. Det skal ha blitt lettere å få kosher-kjøtt godkjent for import av Mattilsynet, ifølge det regjeringsnedsatte Stålsett-utvalget. De leverte i januar sin utredning til ny tros- og livssynspolitikk i Norge. Der foreslår de å opprettholde forbudet mot rituell slakting, samtidig som det skal være tillatt å importere kosher-kjøtt.

Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum har ikke vært tilgjengelig for kommentar.

DAGEN

Jødisk kosher-slakt

Slaktemetoden er en del av de jødiske renhetsforskriftene angående mat, de såkalte kosher-reglene.

Foruten forskrifter om hvilke dyr en troende jøde kan spise, foreskriver disse religiøse budene også at dyret skal slaktes på en bestemt måte for å være kosher, altså rent i religøs forstand.

Slaktingen foregår ved at dyrets halspulsåre, luftrør og matrør skjæres over med sylskarp kniv og i et raskt kutt for å unngå smerte. Snittet fører til at oksygentilførselen forsvinner raskt og dyret skal slik miste bevisstheten før smertefølelsen når hjernen.

Metoden har vært forbudt i Norge siden 1929.

Les også
Slakter kosher-tradisjonJødisk kosher-slakt