FÅ TILFELLER: Hanne Tungodden, Martin Dåvøy, Caroline Bjørnhaug og Oda Hordvik er ikke overrasket over at det er få tilfeller av mobbing ved skolen de går på.

Derfor er det lite mobbing ved kristne skoler

Enkelte kristne skoler har en mobbeprosent på null.

I den nasjonale elevundersøkelsen som ble publisert i februar er det undersøkt en rekke faktorer ved offentlige og private skoler i Norge. Trivselsnivået er likt, men prosentvis er det færre som opplever at de blir mobbet ved private skoler: 3,6 prosent mot 4,7 prosent for de offentlige skolene.

Få tilfeller

Det fins ingen egen statistikk for de kristne videregående skolene, men en sjekk Dagen har gjort viser at det er få tilfeller av mobbing der. Ifølge undersøkelsen har flere skoler en mobbeprosent på null. På en del skoler er det ikke oppgitt et tall, men en stjerne. Det indikerer at det er en til fire personer som har svart at de opplever mobbing ved skolen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Danielsen Videregående Skole i Bergen kommer i denne kategorien. Caroline Bjørnhaug, Martin Dåvøy, Oda Hordvik og Hanne Tungodden (alle i vg2) er ikke overrasket over at de har så lav skår.

– Vi har et trygt skolemiljø, så det gjenspeiler det jeg hadde trodd, sier Martin.

Caroline trekker fram at elever på skolen blir møtt på en god måte uavhengig av seksualitet og hvilket kjønn de opplever at de er.

– Mitt inntrykk er at folk som har gått gjennom tøffe prosesser blir møtt på en god måte og får den støtten og hjelpen de trenger, sier hun.

Hanne og Oda bruker ord som inkluderende og opplever at de blir sett av lærerne, som de opplever som åpne.

ÆRESUKE: Æresuken ved Danielsen videregående skole er ett av flere miljøtiltak.

Æresuke

Forrige uke var det æresuke ved Danielsen. Dette er ett av flere miljøtiltak. Inspektør Kristoffer Nilsen forteller at tanken bak er å kappes om å hedre hverandre.

– I løpet av den uken løfter vi blikket mot hverandre, vi oppmuntrer og bygger hverandre opp. Det er en uke der vi øver oss på å ha mindre fokus på oss selv. Det tror vi er godt og riktig også ut fra et kristent perspektiv, sier han og nevner en rekke andre miljøtiltak: tur for de ulike klassene i starten av vg1, OL-studio, ski-VM, kahooter, rebusløp og så videre.

– Vi har stadig arrangementer fordi vi tror at det bygger miljøet, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han synes det er bra at kristne skoler kommer godt ut i den nasjonele undersøkelsen.

– Det hadde vært trist om det ikke var sånn. Samtidig vil jeg understreke at det er tilfeller av mobbing også hos oss. Det oppstår episoder med elever, og rådgiverne har nok å gjøre. En ting er det som skjer på skolen, en annen ting er det som skjer på digitale medier. Vi vet at det skjer ting som går under vår radar, men når vi får høre om tilfeller agerer vi raskt.

De fire elevene trekker fram æresuken som ett av flere miljøtiltak ved skolen. De nevner også miljøturen i starten av videregående, juleverksted, skidag og turneringer.

– Man får et annet forhold til elevene når man treffer dem utenfor klasserommet. I tillegg er det fint at det skjer ting på tvers av klassene, sier Martin.

Null prosent

Ifølge undersøkelsen har St. Paul Gymnas i Bergen en mobbeprosent på null.

– Vi kom bra ut på alle indikatorer denne gangen, sier rektor Petter Furholm.

Han nevner konkret makkerordningen som et sentralt miljøtiltak ved skolen. Den går ut på at elevene helt fra vg1 tar ansvar for hverandre og sørger for at alle blir inkludert i det sosiale fellesskapet.

– I løpet av en periode blir man kjent med alle, fordi vi hele tiden rullerer på hvem de ulike makkerparene er.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Furholm tror også det er stort gode at de underviser i moral og etikk fra første klasse og synes det er uheldig at de offentlige skolene ikke har disse emnene på undervisningsplanen før på vg3.

– Vi tror det ville være en styrke i antimobbearbeidet om disse temaene ble undervist tidligere. Det handler om at vi gjør mot andre det vi ønsker at de skal gjøre mot oss. I tillegg er det få elever ved skolen. Tallet ligger på 242. Jo flere elever, jo større mulighet er det for at noen vil kjenne seg mobbet, tror han.

Hyggelige tall

Det er også hyggelige tall for Framnes videregående skole i Hardanger. Også her er mobbeprosenten på null. Sosiallærer Herdis Gjengedal Austevoll tror det skyldes at elevene kommer med gode verdier hjemmefra.

– De kommer hit med en forventning om at miljøet skal være snilt. I starten bruker vi tid på å bli kjent med hverandre. Vi bruker tid på verdiene våre som er mestring, omsorg og trygghet. Min oppfatning som lærer er at elevene er rause og tolerante, sier hun.

Austevoll sier at det skjer tilfeller av mobbing ved skolen og at de har mye fokus på det.

– Men når det skjer, griper vi fatt i det med én gang, sier hun.

Mobbing i prosent

St. Paul Gymnas: 0,0

Kongshaug gymnas: 0,0

Framnes Videregående Skole: 0,0

Skoleskipet Gann: 0,0

Drottningborg: * som betyr at en til fire elever har svart at de opplever mobbing ved skolen.

KVS Bygland: 0

Borgund Vidaregåande Skule: 4,7

Vestborg videregående skole: 0,0

Kristelig Gymnasium Oslo: *

Kristelig Gymnasium Trondheim*

Sygna videregående skole *

KVS Lyngdal: 5,0

Kristen videregående skole Trøndelag: *

Gjennestad videregående skole: 9,4

Hans Nielsen Hauge videregående skole: 0,0

Kristen vgs Vennesla: *

Lundeneset vgs: *

Kristen videregående skole Haugalandet AS: *

Kristen videregående skole Nordland: *

Nordborg vgs: 0,0

Tyrifjord videregående: *

Tomb vgs: 11

(Listen er ikke helt fullstendig)

Les også
Jakten på den rette følelsen
Les også
Her blir gutter trent i å samtale