Den svenske stat dømt for romregister

Den svenske stat har gjort seg skyldig i etnisk diskriminering i forbindelse med Skåne-politiets registrering av 5.000 romfolk, ifølge en dom fra tingretten i Stockholm.

– Det er helt fantastisk at vi vinner fram i første rettsinstans, sier Fred Taikon, som er en av elleve romfolk som brakte saken til domstolene.

Taikon sier han aldri har fått noen forklaring på hvorfor politiet i Skåne registrerte personopplysningene hans. Selv er han ikke blitt dømt for noe lovbrudd og sier han heller ikke har kjennskap til at andre i familien eller bekjentskapskretsen har begått lovbrudd.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Erstatning

Den svenske stat har ikke kunnet bevise at det foreligger andre formål med registreringen utover etnisitet. Derfor må staten betale erstatning til de elleve som saksøkte staten, heter det i dommen.

Tidligere har de elleve romfolkene, åtte av dem voksne og de tre øvrige barn, fått 5.000 kroner hver for å ha blitt personlig krenket. Men Civil Rights Defenders fattet interesse for saken og brakte den til domstolene med krav om at staten må betale ytterligere 30.000 kroner til hver av de elleve.

5.000 personer

– Hjertet hopper høyt og stemmen dirrer. Dette er en seier for meg og for 5.000 romfolk som står i registeret, sier Taikon.

Dommen kan påvirke mulighetene for at de øvrige nærmere 5.000 personene som sto i registeret, også kan få erstatning. De må i så fall gå til sak, men vil da få en enklere rettsprosess.

– Rent juridisk sett gjelder denne dommen bare de elleve personene, men symbolsk gjelder dette alle, sier jurist Johanna Westeson i Civil Rights Defenders.