SØNDAGSHANDEL: Dette handler kun om å gjøre hverdagen enklere for folk flest, skriver Siv Jensen og påpeker at det er viktigere ting å diskutere enn søndagsåpne butikker.Illustrasjons

De viktige verdiene

FrP er et liberalistisk parti. Det bygger på Norges grunnlov, norsk og vestlig tradisjon og kulturarv med basis i det kristne livssyn. Slik åpner FrPs partiprogram. Denne formuleringen er jeg stolt av. Det er disse setningene som ligger i alle oss FrPere når vi hver dag kjemper for at Norge skal bli et enda bedre land å leve i, og at fremtiden skal være så god som fortiden vår har vært.

Dagfinn Høybråten utfordrer meg i DagenMagazinet 27. mai der han spør om ikke noe er hellig for FrP. Hans bakgrunn er blant annet at FrP vil åpne for at folk kan få handle i butikker som er større enn 100 kvadratmeter på søndager og andre helligdager. Jeg vil gjerne diskutere politikk med Høybråten. Fordi vi deler så mange felles prinsipper for hvordan vi vil forme Norge, synes jeg vi burde snakke oftere sammen enn det vi gjør i dag.

Det er helt riktig at FrP vil gi større frihet til det enkelte mennesket. Vi har tillit til at folk flest gjør fornuftige valg for seg og sine. Dessuten er ikke nei til søndagshandel den viktigste prinsippsaken i Norge i dag. Norge mister ikke sine kristne eller vestlige verdier om folk får anledning til å handle mer enn dyre kioskvarer på søndag. Vi tror uansett aldri Norge slik vi kjenner det i dag, vil snus opp ned om de som ikke rakk å handle på lørdag får lov til å gjøre det på søndag. Dette handler kun om å gjøre hverdagen enklere for folk flest. De aller fleste verner likevel om helligdagene sine.

Det er heller ikke denne saken KrF og FrP burde diskutere. Jeg må innrømme at jeg er litt skuffet over hvordan KrF har vist unnfallenhet i noen av de viktigste verdisakene i dag. Det gjelder blant annet overfor presset fra ekstreme muslimske miljøer om særkrav til det norske samfunnet. Det samme gjelder i innvandringspolitikken der jeg føler partiet ikke har tatt utfordringene tilstrekkelig på alvor.

Norges vestlige og kristne kulturarv trues ikke av litt flere søndagsåpne butikker. Utfordringen i at samfunnet er i ferd med å endres innenfra av krefter som ikke vil vår vestlige og kristne kulturarv vel, er langt viktigere. Det er også der jeg hadde ønsket et sterkere engasjement fra KrF.

Min gode kollega Dagfinn Høybråten har helt rett i at FrP er et liberalistisk parti. Men verdiene våre løper FrP aldri fra. Der er vi kompromissløse og krystallklare.

Siv Jensen

Formann, FrP