De fleste returnerte asylsøkerne satt fri på Sri Lanka

36 av asylsøkerne som ble sendt tilbake til Sri Lanka av australske myndigheter, er løslatt mot kausjon.

En srilankisk domstol har imidlertid bestemt at fem personer skal holdes varetektsfengslet i to uker.

Kritikken har haglet mot Australia etter at myndighetene stanset en båt med 41 asylsøkere fra Sri Lanka. De 41 fikk vurdert sin søknad på stedet, det vil si på havet, og ble så returnert til Sri Lanka søndag, uten å ha vært i land i Australia.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Australske myndigheter har forsikret at alle ble grundig sjekket om sitt behov for asyl, noe kritikerne betviler.

Asylvurdert på nett

Behandlingen av asylsøknaden skal ha foregått ved at asylsøkerne ble stilt fire spørsmål på en internettlinje fra fastlandet. Kritikerne mener at dette ikke er nok til å vurdere en persons behov for asyl.

Politiet på Sri Lanka opplyste at asylsøkerne som ble sendt tilbake, blant dem ni barn, ville bli straffeforfulgt for å ha forlatt landet ulovlig og at de risikerte fengselsstraffer inntil to år.

En av asylsøkerne som nå er sluppet fri, Dhamith Caldera, vurderer å klage til FN over behandlingen fra de australske myndighetene. Han benekter at hans asylbehov ble vurdert.

– De stilte oss ikke noen spørsmål. De ville bare at vi skulle dra tilbake, sier han, uten å ville svare på om han hadde grunn til for å få asyl.

Sak i høyesterett

Tirsdag startet australsk høyesterett vurderingen av landets strenge asylpolitikk. I mellomtiden er skjebnen uviss for 153 tamilske asylsøkere i en annen båtlast, som kom sjøveien fra Sri Lanka i forrige uke og ble stanset av det australske tollvesenet. Båten deres ble oppdaget for ni dager siden, og siden da har asylsøkerne vært plassert på et australsk fartøy på åpent hav.

Under en høring i høyesterett i Sydney tirsdag ble imidlertid Australia pålagt å måtte varsle myndighetene i det andre landet med minst tre dager dersom de ønsker å returnere asylsøkere til hjemlandet. Høringen har kommet i stand etter press fra flere menneskerettighetsadvokater.

Asylsøkerne kan likevel holdes på skipet inntil saken er ferdig behandlet, noe som kan ta opptil tre uker.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Høyesterett skal møtes på nytt for å fortsette høringen og skal da høre regjeringens argumenter i saken.

Les også
Srilankiske asylsøkere straffeforfølges etter retur